A törökök elfoglalták a kurdoktól Afrint, gerillaháború kezdődhet

A Szíria észak-nyugati részén fekvő város 2012 óta volt a szíriai kurdok kezében, azt Rodzsava államhoz csatolták és a szintén Afrin nevű kanton székhelyévé tették. A felállás már akkor is problémás volt, mert nem volt közvetlen érintkezés a keleti kurd területekkel, közöttük volt a Szabad Szír Hadsereg (FSA) által ellenőrzött sáv, ők meg ugye a törökök cimborái.

Január 20-án a török hadsereg Olajág néven indított offenzívát a tartomány ellen, az FSA-val együtt. A kurdok gyakorlatilag halálra voltak ítélve, mert rögtön körbekerítették őket.

Afrint orosz csapatok is védték 2015 óta, de a támadás hírére inkább kivonultak, megelőzve a súlyosabb konfliktust. Aszad elítélte az agressziót, kisebb szír erőket küldött is oda, de a török légierő bombái fogadták őket. A szíriai kurdok utolsó reménye Amerika volt, de Washington csak a keleti kantonok kurdjait védi a törököktől, Afrint elengedték.

A BBC azt írja, hogy vasárnapra úgy döntöttek a kurdok, feladják a 35 ezres várost, de azt ígérik, hogy a környező hegyekben gerillaháborúra rendezkednek be. A városban több helyen már török zászlók lobognak.