Hatvan: elutasították a Szabó Zsolt államtitkárral szembeni feljelentéseket, de sportcsarnokot kap a város

Elszámoltatás nincs, ajándék az van.

Szabó Zsolt államtitkárt szinte párhuzamosan jelentette fel hivatali visszaélés gyanújával Sneider Tamás jobbikos parlamenti képviselő, valamint a bejelentéseiről ismert Tényi István. Mindketten amiatt fordultak a hatóságokhoz, mert a sajtóban megjelenő hírek szerint

miután Szabó Zsolt összeveszett egykori helyettesével, Horváth Richárd ex-fideszes hatvani polgármesterrel, a város a TOP-os uniós pénzekből gyakorlatilag semmit nem kapott. Olyannyira semmit, hogy 55 millió forint jutott nekik egy egész év alatt úgy, hogy az államtitkárhoz lojális vezetésű, de sokkal kisebb települések százmilliókat, vagy akár milliárdokat kaptak az uniós forrásokból.

Még Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter is azt mondta az egyik Kormányinfó nevű sajtótájékoztatóján, hogy a vitában teljesen igaza van a helyi Fideszből is kidobott Horváth Richárd polgármesternek, és Szabó Zsolt hibát követett el.

Mindezek ellenére az Alfahír birtokába jutott feljelentés-elutasításról szóló határozat azt mondja, hogy a feljelentésekben szereplő részletes leírások csak újságcikkekre épülnek, a „hivatali visszaélés bűntettének tényállásszerűségére utaló tényt” viszont nem tartalmaztak.

Tehát dr. Garzuly Éva ügyész szerint nem szükséges nyomozást indítani az eddig megismert információk nyomán, ezért a feljelentéseket bűncselekmény hiányában elutasítja.

Legalább sportcsarnok épül

Hatvan városa végül kisebb győzelemmel jöhet ki a fideszes belharcból. Sneider Tamás jobbikos képviselő, aki az április 8-i választáson a hatvani központú Heves megyei 3. számú választókerület jobbikos jelöltje, még idén januárban nyújtott be írásbeli kérdést az emberi erőforrások miniszteréhez azzal kapcsolatban, hogy mit tett a kormány a nógrádi és hevesi sportélet fellendítése, a sportági infrastruktúra fejlesztése területén az elmúlt években. Sneider Tamás azt kifogásolta, hogy például Nógrád, Heves és Borsod megyei városokban fűtés nélküli edzőtermekben dolgoznak a fiatalok, pedig ennél a színvonalnál többet érdemelnek.

Sneider Tamásnak végül Rétvári Bence államtitkár válaszolt flegma módon, elküldve egy táblázatot, amiben a hevesi és nógrádi sportlétesítmény-fejlesztések szerepeltek 2014-től napjainkig. Az adatbázisban az az érdekes, hogy abban nem szerepel Hatvan város mellett sportcsarnok, csak más, kisebb beruházások. Pedig Hatvanban már korábban is tervben volt egy kézilabdacsarnok építése, aminek első lépéseit el is kezdték, de máig nem történt érdemi munka.

Végül most, Sneider kérdése után a kampányhajrában Orbán Viktor miniszterelnök berendelte magához mind Horváth Richárd polgármestert, mind Szabó Zsolt államtitkárt, és a Hatvani Hírlap cikke szerint a megbeszélésen arra jutottak, hogy az állam gyakorlatilag átvállalja a sportcsarnok megépítését. Ez azt jelenti, hogy a 2,2 milliárd forintos beruházásból 1,3 milliárd forintot a kormány fedez, a maradék 900 milliót pedig a polgármester már összehozta TAO-pénzekből.

Tehát most, hogy Sneider Tamás nyomására, és a Szabó-Horváth konfliktus enyhítése érdekében a kormány hirtelen felkarolta Hatvant egy sportcsarnok erejéig, 2019-re valóban megépülhet a létesítmény. Aztán kérdés, hogy mi lenne a választások utáni szituáció, amikor Orbán Viktornak ismét nem lenne olyan fontos, hogy Hatvanban nyugalom legyen.

Az Iránytű Intézet felmérése szerint egyébként a hatvani központú választókerületben nagyon rezeg a léc a Fidesz alatt: az adatok szerint Szabó Zsolt államtitkárék 24 százalékon állnak, míg Sneider Tamás 16-on. Őket követi 7 százalékkal az MSZP, 4-el a DK, 2-vel az LMP. Ha közülük jelentős átszavazás történik a legerősebb ellenzéki jelöltre, akkor az államtitkár egyéniben elveszheti helyét. A legnagyobb kérdés azonban nem is bennük rejlik, hanem abban a 25 százalékban (!), akik a felmérés szerint el akarnak menni szavazni, de még bizonytalanok. Sőt, további 13% szintén szavazni fog, de a kérdezők előtt eltitkolta, hogy kire. Ez a hatalmas tábor együtt már könnyen felemésztheti Sneider Tamás 8 pontos hátrányát, ha sikerül őket meggyőzniük a kormányváltás és Szabó Zsolt leváltásának szükségességéről.