"Az embereknek pártszimpátiától függetlenül elegük van a korrupciós ügyekből"

Interjúnk Bencze Jánossal, a Jobbik paksi jelöltjével.

A kireszavazzunk.hu adatai szerint jelenleg önnek van a legnagyobb esélye az ellenzéki jelöltek közül arra, hogy kiüsse a nyeregből a Fidesz képviselőjelöltjét, mégsem számíthat könnyű küzdelemre. Hogy tapasztalja, a hódmezővásárhelyi polgármester-választás után változott az átszavazási kedv a választókerületben? Esetleg valamelyik baloldali riválisában lesz annyi belátás, hogy a kormányváltás érdekében visszalépjen az ön javára?

A szavazók részéről folyamatosan nagyon sok biztatást kapunk.

"Az embereknek pártszimpátiától függetlenül elegük van a korrupciós ügyekből."

Hódmezővásárhely kapcsán érzik, hogy legyőzhető a Fidesz. A térségben élő kormányváltást akarók közül sokan jelezték, hogy logikusnak tartanák a legesélyesebb jelöltnél gyengébben mért személyek visszalépését. Ám ennek az indulók részéről nyoma sincs. Erősen megkérdőjelezhető, hogy a baloldali pártok és az LMP akarnak-e egyáltalán kormányváltást, főleg Karácsony Gergely kijelentése óta, miszerint szívesen látná Orbán Viktort ügyvezető miniszterelnökként.

Ha tisztán akarunk látni a választókerületi erőviszonyok kapcsán, akkor nem árt emlékezni arra, hogy milyen kacifántos úton került Süli János képviselőjelölti pozícióba: először baloldali támogatással 2014-ben Paks polgármestere, 2017-től pedig az Orbán-kormány tárca nélküli minisztere lett, ezt követően jött a hír, hogy fideszes színekben száll ringbe. Miért volt szükség arra, hogy ne a kormánypárt helyi emberei közül kerüljön valaki ebbe a pozícióba?

Ennek főképp az lehet az oka, hogy

"a Hirt Ferenc országgyűlési képviselő holdudvarához köthető Tamásiban és környékén "érdekes" pályázati és közpénz-felhasználási ügyek láttak napvilágot, melyek után az ideköthető jelöltek szóba sem jöhettek".

Továbbá mivel Paks lett a térség központja, célszerű volt egy helyi jelöltet választani, aki megfelelő ismertségnek örvend. Süli János nagy elismertséget szerzett, amikor 2014-ben - akkor éppen "Fidesz-verőként" - polgármesterré választották.

"Kérdés, hogy a választók Pakson mit szólnak a megváltozott helyzethez, hogy Süli úr átigazolt a kormánypárthoz, és vajon hányan érezhetik becsapva magukat?"

A választókerületben egy országos figyelemre is számot tartó beruházás, a Paks II. atomerőmű-bővítés is az érdeklődés középpontjában áll. Bár a Pakson és a környékén lakók többsége egyértelműen támogatja azt, elmondható, hogy a Fidesz-kormány nem minden lépése volt átlátható a projekttel kapcsolatban. Szakmailag mennyire átgondolt ön szerint az, amit a kivitelezésről tudni lehet, és indokolt-e a beruházással kapcsolatos titkosítás?

Maga az erőmű, mint műszaki létesítmény, nem ébreszt bennem kételyeket. A körülötte érzékelhető gyanús folyamatok már annál inkább.

"A titkosítások miatt sem a hitelfeltételekről, sem a Roszatomot védő passzusokról nem tudunk semmit."

Ráadásul ezek jórészt orosz nyelven íródtak.

"Az is elgondolkodtató, hogy az építési területen még nem történt érdemi tevékenység, ám a hírek szerint Paks II-nek már most igen komoly személyzete van, ami hatalmas költségeket emészt fel."

A hírek közben az orosz hitel részbeni lehívásáról, és egy 30 milliárdos törlesztőrészletről szólnak. A kérdés csak az, vajon mire ment el ez a pénz?

Némileg más téma, de azért az előzőhöz is kapcsolódik: közismert, hogy Tolna megye és a Paksi kistérség infrastruktúrája finoman szólva sincs a legjobb állapotban, a kormányzat pedig nem töri össze magát a fejlesztések érdekében, hiszen még a tervezett Paks-Kalocsa Duna-híd is csak a Jobbik kezdeményezésére valósulhat majd meg. Így mennyire hiteles a Fidesztől az, hogy országos szinten az itteni "eredményekkel" is kampányolni próbál?

"A Jobbik által javasolt és elfogadott Duna-híd építésén kívül a közútfejlesztéseknek semmiféle dokumentációban nincs komoly nyoma."

Hiányzik a környező, főleg kelet-nyugat irányú, Paksra vezető úthálózat átfogó fejlesztési terve. A németkéri út kapcsán Kósa Lajos is csupán felújítást emleget. Viszont a jelenlegi paramétereivel az út - főleg a Németkéren átvezető szakasz - teljesen alkalmatlan a várható építési forgalom biztonságos lebonyolítására.

Az erőmű-beruházást más szempontból sem lehet megkerülni a térségben, hiszen rengeteg ember megélhetése függ tőle, de ahogy már szó esett róla, sajnos nem csak pozitívumok kapcsolódnak hozzá: Madocsán például egy lehetséges bányanyitás került képbe Paks II. kapcsán, melyről az Alfahír is beszámolt. Akkor ön azt nyilatkozta, hogy közelről követik az eseményeket, milyen fejlemények vannak azóta az ügyben?

A madocsai bányánál egyre érdekesebb a helyzet.

"A bányatársaságnak és a befektetőinek láthatóan semmi köze nincs a paksi bővítéshez, a szálak ehelyett különféle kormányközeli üzleti körökhöz vezetnek."

Eleve az is gyanús, hogy az erőműépítéshez nincs szükség akkora sódermennyiségre, amekkorát a bányatársaság ki akar termelni. A madocsaiak ugyan kaptak egy halvány ígéretet arra, hogy Süli János majd nem támogatja a bányanyitást, ha azt a helyiek nem akarják, de ez nem csak rajta múlik:

"Mi van akkor, ha állja a szavát, nemmel szavaz, viszont a többi fideszes képviselő igennel voksol?"

Az ígéret teljesült ugyan, viszont a madocsaiak így is kapnak egy bányát a nyakukba.

A választókerületben egyébként az emberek - az infrastruktúra erőteljes hiányosságain túl - kiemelkedő problémaként érzékelik, hogy nincs kellő számú munkalehetőség, illetve az országos tendenciákhoz hasonlóan ez a régió is küzd az egészségügy leromlásából és a krónikus orvoshiányból fakadó gondokkal. Pakson ráadásul évek óta drágábban lehet albérlethez vagy lakáshoz jutni, mint a fővárosban. Mennyire tekinthető ez alapján sikertörténetnek a Fidesz nyolcéves regnálása a választókerület számára, és hogy lehetne segíteni az itt élők gondjain?

"Nem lehet tudni, hogy a Fidesz pontosan mit tekint eredménynek, hiszen a térség például kórház nélkül maradt, miután a pincehelyi egészségügyi létesítményt elfekvővé alakították."

A választókerületben több településen állandósult a háziorvos-hiány, a mentőállomásokon dolgozók már lassan elviselhetetlen túlterheltségről számolnak be. Nem igazán értem, mivel tud kampányolni a kormánypárt, ami jobbá tette a térség lakóinak az életét: az elmúlt nyolc évben tönkrement az egészségügy ellátás, az úthálózat, a tömegközlekedés, gazdasági fellendülésnek pedig nyoma sincs.

"A paksi lakás- és albérletárak irgalmatlan emelkedése ellehetetleníti a helyiek otthonteremtési szándékait, és egyértelműen a spekulánsok számlájára írható."

A hatalmas vagyonnal rendelkező Fidesz-közeli körök üzletemberei biztos tippek alapján fektetnek be ingatlanokba.

"Ehhez pedig a helyi Fideszes városvezetés jól láthatóan asszisztál, például azzal, hogy az Orbán-családhoz köthető lakópark-építés kedvéért módosították a város területrendezési tervét."

A Jobbik elsősorban a korrupció felszámolásával és állami bérlakás-építési programmal kezelné ezt a helyzetet. Az atomerőmű-beruházás pedig valóban a legfontosabb tényező, ami beindíthatja térség gazdasági motorját.

"Jobbikosként nem véletlenül javasoltam, hogy Paks 35 kilométeres körzetét nyilvánítsák kiemelt vállalkozásfejlesztési térséggé."

Ez tervezett keretek között juttatná kiemelt forrásokhoz a legalább 3 éve itt tevékenykedő vállalkozásokat.