Még a Fidesz-szavazók szerint is kórházakra kellene költeni stadionok helyett

Ők is érzik, hogy haldoklik az egészségügy.

A megkérdezettek szerint a túl hosszú várólisták jelentik a legnagyobb bajt a magyar egészségügyben, viszont arról megoszlanak a vélemények, hogy ki a hibás az egészségügy borzasztó állapotáért.

A válaszadók 28 százaléka inkább az Orbán-kormányt okolja, míg 23 százalék még mindig inkább a 2010 előtti kormányokat. Viszont sokan (41 százaléknyian) semleges állásponton helyezkednek el a kérdésben, tehát megosztják a felelősséget.

A Republikon Intézet kutatása azt is vizsgálta, hogy az emberek szerint több pénz kell-e költeni az egészségügyre, és be kell-e vonni a finanszírozásba a magántőkét? Az eredmény egyértelmű: a válaszadók 70 százaléka az államtól várja a rendszer anyagi támogatását, a magántőkét pedig ki kell hagyni a folyamatból.

Stadionok helyett kórházak kellenek

Az adatokból kiderül, hogy

a teljes népesség 62 százaléka azt gondolja, hogy stadionok helyett kórházakat kellene építeni és felújítani.

Mindössze 15 százaléka van azon a véleményen, hogy az egészségügy és a stadionépítés független egymástól, a kettőt összemosni pedig demagógia.

Sokan a gyógyszerért sem fizetnének

A kutatás arra is rávilágított, hogy a teljes népesség 41 százaléka egyáltalán nem fizetne az orvosságért, míg 16 százaléka gondolja úgy, csak az életmenő szerek legyenek támogatottak.

A kormánypárti szavazók szerint is baj van

A pártpreferenciák tekintetében a kormánypárti és az ellenzéki szavazók gondolkodása kevésbé tér el az egészségügy kérdésében, mintha az oktatás kapcsán - kivéve amikor arról van szó, ki a felelős a kialakult helyzetért.

A Fidesz-szavazók körében több mint háromszor annyian tartják felelősnek a 2010 előtti kormányokat (42 százalék), mint ahányan a 2010 utáni rendszert (13 százalék).

A baloldali szavazók 49 százaléka az Orbán-kormányt, 35 százaléka a 2010 előtti kabineteket is okolja, a jobbikosok 43 százaléka szerint a mostani kormány a hibás, 42 százalékuk szerint megoszlik a felelősség.

Ugyanakkor a Fidesz-szavazók 51 százaléka is azon a véleményen van, hogy stadionok helyett kórházakat kellene építeni és felújítani, és csak negyedük véli úgy, hogy ez demagógia.

Az is beszédes, hogy a kormánypárt szavazóinak 64 százaléka szerint a Fidesz nem költ eleget az egészségügyre.

(Fotó: Bezerédi Tamás / Alfahír)