A német közszolgálati tévé szerint is legyőzhető Orbán

A választás nem lefutott meccs.

Az összeállításban megszólaltatták Márki-Zay Pétert, Hódmezővásárely polgármesterét, aki meglepetésszerű győzelme kapcsán úgy fogalmazott, hogy az "kis lépés volt neki, viszont nagy lépés volt Magyarországnak".

A független politikus szerint

a választók érzik, hogy le lehet váltani Orbán Viktort, és ennek reményében vettek részt minden eddiginél többen a voksoláson.

Márki-Zay szerint az április 8-ai parlamenti választás az utolsó esély arra, hogy a magyar emberek demokratikus úton váltsák le a Fideszt.

A csatorna rámutatott, hogy a Fideszt váratlanul érte a vereség és az, hogy megingott Orbán legyőzhetetlenségének mítosza.

A riportban idézték a miniszterelnök március 15-ei, migránsokkal riogató beszédéből is, külön kitérve arra a részre, melyben a kormányfő megfenyegette az ellenzéket:

"A választások után természetesen elégtételt fogunk venni. Erkölcsi, politikai és jogi elégtételt is."

Az ARD1 a Jobbik március 15-ei rendezvényéről is beszámolt, Vona Gábor pártelnök és miniszterelnök-jelölt szavait is idézve:

"Megfenyegetett benneteket és megfenyegette Magyarországot, de mi nem félünk tőle."

A német közszolgálati televízió kiemelte, hogy a Fidesz saját maga számára kedvezően szabta át a választási rendszert, de április 8-a ettől függetlenül még egyáltalán nem lefutott mérkőzés, ha bejön az ellenzék számítása és helyben mindenki az esélyes kihívóra szavaz.

Apokaliptikus migránsozás, programtalanság, antiszemita felhangok - Így látta a világsajtó Orbán beszédét

A brit The Guardian cikkében kiemelte, hogy Orbán teljes beszédét a migráció témájának szentelte, az ország jövőjével kapcsolatban azonban nem mondott semmit és politikai programot sem vázolt föl. Ehelyett a szerző szerint szélsőjobboldali, valamint - Soros György kapcsán - antiszemita felhangokkal tűzdelt monológjában próbálta összemosni a magyar történelmi múlt dicsőséges eseményeit a mai helyzettel és "egzisztenciális ütközetnek" állította be az április 8-ai választást.