Egy Fidesz-DK megállapodás utóhatásai helyben – ha rosszul szavaznak, ez vár az országra is?

A kormánykedvenc céggel nem tud mit kezdeni a XV. kerületi önkormányzat.

Az egész történet egy 2014. decemberi Fidesz-DK-s politikai megállapodás eredménye, amely ugyan elvileg már nem él (bár a megállapodás hivatalos felmondásával senki nem találkozott), de az ennek köszönhető problémák hűen őrzik emlékét a kerület közéletében.

A XV. kerületi önkormányzat még 2013-ban döntött úgy, hogy a Karácsony Benő park Deák utca - Fő utca találkozásánál építteti meg az új, összevont orvosi rendelőt; 2015. május 7-én jogerős lett az építési engedély, az önkormányzat akkor 387 millió forintos költségkerettel számolt, amelyet saját forrásból biztosított.

A lebonyolítással a RUP-15 (Rákospalota-Újpalota-Pestújhely) Városfejlesztési Kft-t bízták meg, amely 2015. december 21-én ki is írta a nyílt közbeszerzési eljárást, azonban az ajánlatok jelentősen meghaladták a bruttó 443,23 millió forintos költségvetési forrást. Ezért a képviselő-testület megemelte a projekt keretét bruttó 488,95 millióra, és változtatást eszközölt a tervekben is. A RUP-15 Kft. azonban második alkalommal már nem nyílt, hanem meghívásos pályázatot írt ki, és ezen a Penta Industry Kft. - Masinveszt Kft. közös ajánlata nyert.

A RUP-15 - bár 100 százalékig önkormányzati tulajdonú cég -, azonban a már hivatkozott Fidesz-DK paktumnak köszönheti akkori ügyvezetőjét. A RUP-15 által lebonyolított közbeszerzésekre összességében jellemző volt, hogy

a tárgyalásos eljárásai nem jártak költségcsökkenéssel, a felmerülő tisztázatlan kérdések pontosításával, de a törvényben kötelezően előírt nyilvános adatok sem kerültek közzétételre,  sőt Hajdu László polgármester szerint az eljárásról jószerivel semmilyen információ nem szerepel a Közbeszerzési Adatbázisban.

(A RUP-15-öt azóta a képviselő-testület végelszámolással megszüntette, az ügyeiben vizsgálat folytatódik, és úgy tudjuk, esély van a büntetőjogi feljelentésre is. A kerületi Fidesz természetesen nem támogatta a cég végelszámolását).

Ezek után nem meglepő, hogy az emelt összegű, meghívásos tenderre már meghívót kapott a Penta Industry. A vállalat például tavaly decemberben Mészáros Lőrinc vejének, Homlok Zsoltnak a cégével társulva elnyerte a kisvárdai vasútállomás modernizálást, 5,5 milliárd Forint értékben. Az viszont kissé kínosabb, amikor azzal volt tele a sajtó, hogy Penta Industry többszöri határidő-módosítással sem tudta befejezni a Bibó István Szakkollégium felújítását, ami már csak azért is ciki, mert az épületet eredetileg a vizes vébén is használták volna. De a Penta Industry építi a kisvárdai stadiont 2 milliárdért, és a mezőkövesdi sportszállóit közel 400 millióért is.

Visszatérve Rákospalotára, a cég és a XV. kerületi önkormányzat

2016. november 29-én, 412.916.352 forint értékben kötött szerződést, amiben vállalták, hogy 2017. november 24-ei határidővel elkészül a rendelőintézet.

Nos, 2018. április 3-án Gyenes Géza még úgy tapasztalta a helyszínen, hogy egyáltalán nem épült meg a rendelő, sőt, dacára délelőtti óráknak, egy darab munkást sem lehetett látni az "építkezés" helyszínén.

Nemcsoda, Hajdu László polgármester megfogalmazása szerint a beruházással kapcsolatos problémák a projekt folyamának szinte minden területén jelentkeztek.

Egészen döbbenetes lehetett látni, hogy a polgármester felszólítása ellenére

"a munkaterületen az eltelt több mint egy év alatti időszakban 1-11 fő közötti létszámmal, átlagosan 6-8 fő dolgozott. Több esetben a munkaterületen csak segédmunkások tartózkodtak. A szokatlanul enyhe idő ellenére 2017. november 15-től 2018. január 22-ig egyáltalán nem volt munkavégzés."

Eközben hol a műszaki ellenőrök hívták fel a figyelmet különböző hibákra, hiányosságokra, hol pedig kivitelező élt műszaki változásokkal, ám annak kidolgozása a mai napig nem történt meg.

Néhány hiba a kormánykedvenc vállalat munkájából:

  • a liftajtó betonacél szerelése hibásan készült el,
  • a beépítendő acéloszlopok elhelyezése nem végleges a pontatlanul megépített alap gerendarács miatt,
  • 2017. december 5-én a kivitelező állítása szerint a téli állagmegóvást elvégezte, ezzel szemben a bejáráson kiderült, hogy a födém védelme sem készült el.

A Penta Industry 4 alkalommal jelentett be egyébként akadályoztatást, amelyet az önkormányzat elfogadott, és 42 nappal meghosszabbították a határidőt, 2018. január 5-ig. A gond az, hogy az építkezésen eközben sem zajlott semmi, ugyanis a Penta Industry 63 napra indokolás nélkül felfüggesztette a munkavégzést, a jelenlegi teljes készültségi szint pedig nem éri el a 25 százalékot. Mindezt megkoronázta, hogy Penta Industry Kft. - Masinveszt Kft. páros idén

január 19-én alvállalkozói szerződést kötött a székhelyszolgáltatónál bejegyzett, H&H Development Kft-vel., amelynek főtevékenysége számítógép és szoftver kiskereskedelem, és alkalmazottainak száma 0 (azaz nulla) fő.

Hajdu László polgármesternek a kötbérrel kapcsolatban sem sikerült még megállapodnia a cégekkel, holott a képviselő-testület elé nyújtott előterjesztésben több pontot is felsorolt, amelyek külön-külön is mind meghiúsulási feltéttelek. A személyes egyeztetés során a Penta Industry Kft. ügyvezetője Ramor Frigyes Gábor május 31-ét jelölte meg újbóli határidőnek, amelyet ha elfogad az önkormányzat, akkor késedelmi kötbér addig nem érvényesíthető.

A polgármester március 19-én kelt határozati javaslata szerint nyilvánvaló, hogy az eddig beruházással összefüggésben az Önkormányzatnak kára származik, ezért három lehetőséget vázolt a képviselő-testület elé:

  • azonnali hatállyal felbontják a szerződést,
  • elfogadják a május 31-i határidőt, de garanciaként be kell érniük egy levéllel,
  • a polgármester a felmerült károkozást jogi szakértővel vizsgáltassa meg és amennyiben indokolt, tegye meg a szükséges büntető feljelentést.

Nem fogják kitalálni, mit történt március 27-én! A polgármester határozatáról lezajlott a vita, azonban a döntés előtt a napirendi pontot visszavonta Hajdu László.

Gyenes Géza, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje az Alfahírnek abbéli reményét fejezte ki, hogy ennek az ügynek is meglesznek a megfelelő jogi következményei. Mint mondta, a Fidesz bukása után az egész országban megszűnnek az ilyen ügyek, és ezután minden esetben megállapítható lesz majd a büntetőjogi felelősség is. Gyenes Géza felhívta a figyelmet arra is, hogy

"ha a Fidesz nem kapja meg az elegendő szavazatot a kormányalakításhoz, akkor a 2014-es példa alapján a DK nyilvánvalóan országosan is 'kisegíti' eltartó pártját, a Fideszt"