A „kígyózó kígyók” ellenére plusz 1 millió jutalom az NVI-elnöknek

Szerinte a sorállás nem az NVI felelőssége

Az igazságügyi miniszter 2/2018. (I. 3.) rendelete szerint a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke fizetésén felül egyszeri 1 millió forint tiszteletdíjban is részesül a választások lebonyolítása miatt – szúrta ki a hvg.hu. Ezt a tételt a rendelet 1. számú mellékletének több mint 150 tétele közé rejtették el.

Ismert, a tegnapi országgyűlési választások lezárása káoszba fulladt, mivel a nem a lakóhelyük szerinti választókörben szavazó, úgynevezett átjelentkezettek sora olyannyira felduzzadt, hogy még órákkal a 19 órai urnazárás után is hosszú sorok kígyóztak a VI. kerületi Eötvös utcai és a XI. kerületi Bocskai úti választóhelyiség felé. Ám amíg a választók nem voltak bent a helyiségben, addig nem lehetett még részeredményeket sem közölni, hogy a megismert eredmény ne befolyásolhassa választási szándékukat.

A lap rákérdezett Pálffy Ilona NVI-elnöknél, felmerült-e benne, hogy akár szimbolikus lépésként mégsem veszi fel a bónuszt.

Ha lemondanék a tiszteletdíjról, akkor az nem azért lenne, mert voltak problémák, ezek ugyanis nem olyan jellegűek voltak, ami megalapozná az NVI felelősségét

– válaszolta a hvg.hu kérdésére az elnök asszony. „Mondjon nekem olyan országot, ahol éjfélre van eredmény!” – tette hozzá. Pálffy úgy vélte, „szélesebbre nyitották a demokrácia kapuját, megszüntettük a választási visszaéléseket”, még ha a gyakorlatban az eljárási szabályok nem is vizsgáztak tökéletesen. Ezért már a választás éjszakáján felvetette, hogy alakítani kellene a törvényen: vagy szétbontani az átjelentkezésekkel érintett választókerületeket, vagy előre hozni a már említett péntek délutáni határidőt, hogy több idejük legyen felkészülni. Ehhez még hozzátette a hvg.hu hétfői telefoninterjújában, hogy akár további javaslatokat is vár, mi legyen a megoldás a jövőben. Pálffy a portál azon kérdésére, hogy a hibák ellenére jogosnak tartja-e a plusz pénzt, azt felelte, még az is lehet, hogy felajánlja „valamilyen alapítványnak”.

A „kígyózó kígyók” szófordulat egyébként Gyurcsány Ferenc tegnap kora esti sajtótájékoztatójának egyik emlékezetes bakija volt.