A fideszes sajtó 10 legnagyobb hazugsága a Jobbikról

Unja a vitát az agyhalottakkal? Íme 10 érv egy helyre gyűjtve.

A közpénzből fenntartott fideszes média természetesen sorra bukja el a pereket, és kénytelen lehozni a helyreigazításokat, de mit számít már ez a választás után? Megtették, ami a dolguk, ráadásul az elvesztett perek után járó büntetést is közpénzből fizetik. Vagyis a mi adónkból. A szempontjukból ez bizony win-win, az úgynevezett választás számukra pedig bebizonyította: igenis van értelme gyűlöletnek, rágalomnak, lejáratásnak és a folyamatos hisztériakeltésnek.

Most összegyűjtöttük a fideszes propaganda 10 legnagyobb hazugságát, a kormánypárt ezekkel igyekezett lejáratni a Jobbikot és Vona Gábort. Természetesen a lista nem teljes, hiszen rengeteg per van még folyamatban. Így például nem kerülhetett még fel a listára a TV2 emlékezetes hírhamisítása, amikor Vona Gábor mondatát kettészelve azt a látszatot keltették, hogy a Jobbik elnöke melegklubokba jár (holott valójában a Szövetség a Nemzetért Polgári körbe járt).

Nem baj, majd a következő tizes listába betesszük.

1. Vona a Szürke Farkasok tiszteletbeli tagja

Nem, nem az. Mint ismert, Vona Gábort azzal akarta a Fidesz lejáratni, hogy a Szürke Farkasok nevű, szélsőséges félkatonai szervezet tiszteletbeli tagja. Vona természetesen beperelte a Habony-művek csatolt részeit, a Fővárosi Törvényszék pedig januárban több mint egymillió forintos sérelemdíjat ítélt meg számára. A hazudozást kezdő Origo, Ripost és Lokál ellen az elsőfokú ítélet már korábban megszületett, januárban pedig az álhírt tovább terjesztő Pesti Srácok a szocialista kötődésű kapcsolat.hu, valamint dr. Vinnai Győző fideszes országgyűlési képviselő szembesülhetett elmarasztaló ítélettel.

Dr. Vinnai Győző fideszes parlamenti képviselőt azért fogták perbe, mert az álhíreknek kellően aláfeküdve, egyenesen Pintér Sándor belügyminiszterhez intézett egy azonnali kérdést az Országgyűlésben, miszerint "jelent-e nemzetbiztonsági kérdést, hogy a magyar politikai életben egy terrorszervezettel szimpatizáló politikus és annak pártja tevékenykedik?"

Mivel ez a kijelentés a fideszes képviselő saját pártsajtójának egyik álhírén alapult, nem meglepő, hogy ő is érintett lett az ügyben.

2. Vona Gábor lebontaná a határzárat

Az egyik legkiirthatatlanabb hazugság, vagyis az egyik legnagyobb hatású. Emlékezetes jelenet volt, amikor Vona Gábor marosvásárhelyi fórumán egy bácsika nem értette, hogy miért akarja átvágni a kerítést a Jobbik elnöke, hiszen még a plakáton is szerepel. Igen, a leghiszékenyebb (és egyben legkiszolgáltatottabb) rétegre ügyesen öntötték rá a fideszes propagandát. 

Ez a hazugság azért is csodálatos teljesítmény, mert maga a Jobbik javasolta korábban a határzár felépítését, amit a Fidesz először vissza is utasított, csak később látták meg benne a szavazatszerző potenciált.

Végül a bíróság március végén mondta ki, hogy az Ómolnár Miklós-féle Ripost hazudott, a Jobbik nem bontaná le a kerítést. Ez a tényen nem változtat, a kocsmában ücsörgő Átlag Bélához ez a hír már nem jut el.

3. Vona kiáll a kötelező kvóták mellett

Dehogy áll ki. Vona Gábor többször és igen hangsúlyosan állt ki a betelepítési kvóták ellen. Ez természetesen nem zavartatta az Origo nevű, többnyire fidelitasos politikusok által szerkesztett "hírportált", amikor Vona Gábor egy mondatát kettévágva, annak csak első részét közölték.

"Kvótarendszer is fölmerült már ugye, hogy kvóták alapján szétosztjuk (a bevándorlókat), és amíg ez mondjuk pár ezer emberről szól, addig azt mondom, hogy oké, lehet ezen gondolkodni..."

Az idézett gondolatmenet azonban a következőképp folytatódott:

"...de amikor látjuk, hogy Törökország azzal fenyegeti Európát, hogy a nála lévő 2-3 millió menekültet esetleg rászabadítja, vagy ráküldi Európára, amikor azt látjuk, hogy Észak-Afrikában az arab tavasz óta igazából nincs semmiféle védelmi rendszer Európa irányába, azért őszintén megvallva, vannak bennem aggodalmak..."

Itt még nem ér véget, Vona Gábor így fejezi be a gondolatmenetet:

"A kvóta szerintem működésképtelen."

Igen, ezt hamisításnak hívjuk.

4. Vona hitet tett Allah mellett

Természetesen nem tett. A szebb napokat látott Mandiner szoros kormányzati felügyelet alá vonása után elképesztő mélyrepülésbe kezdett, ennek csupán egyik állomása volt egy januári "cikkük", "Allah mellett tett hitet Vona Gábor" címmel. A Mandiner médiaipari segédmunkása Vona Gábor egy törökországi egyetemen tartott előadását kukázta ki (vagy inkább küldték neki), ahol a Jobbik elnöke többek között azt mondta: 

"Mi Attila unokái vagyunk, akiknek elve az igazság, akik bátran ellenállnak a rossznak, és senkitől nem félnek, csakis Istentől."

Vona törökül beszélt, az Isten szót szintén - döbbenet - törökül mondta, ami bizony Allahot jelent. Ez a kormányzati újságírót természetesen egy percit sem érdekelte, így az sem, hogy az arab keresztények is az Allah szót használják Isten megjelölésére, azon egyszerű oknál fogva, hogy

ez a szó jelenti azt, hogy Isten.

5. Jobbik-DK nagykoalíció

A választási kampány hajrájában dobbantott a fideszes sajtó a Jobbik-DK koalíció álhírével. A korábban szebb napokat látott gazdasági lap, a Figyelő "robbantott", március 10-én hazudta azt hogy Vona Gábor Szentesen a DK-val egyeztetett. Választások előtt a Fidesz célzottan a jobbikos szavazókat igyekezett elbizonytalanítani. A taktika nem volt hatástalan, különösen úgy, hogy az ilyen téren igen nagy szorgalommal megáldott Morvai Krisztina is terjesztette a hazugságot. Jellemző módon Schmidt Mária lapja csak a választás után ismerte el a hazudozást, és tette közzé a helyreigazítást. Hogy Morvai ezt mikor teszi meg, az már a ő lelkiismeretére tartozik...

Visszahívta EP-képviselői tisztségéből Morvai Krisztinát a Jobbik elnöksége

A közleményben emlékeztetnek, hogy Morvai Krisztina a Jobbik listájáról szerzett képviselői mandátumot az Európai Parlamentben. "Régóta intenzív kampányt folytat az őt delegáló párt ellen éppen olyan hazugságokkal és rágalmakkal, amelyeket a Fidesz és propagandasajtója zúdított az elmúlt időszakban a Jobbikra.

6. Vona Gábor Haynaut élteti

A Ripost nevű fideszes kampánylap még 2016-ban találta ki, hogy Vona Gábor Haynaut élteti, valamint megveti az 1848-49-es magyar szabadságharc hőseit. Természetesen egyik sem volt igaz, sem a Ripost, sem a hazugságot átvevő Pesti Srácok nem tudta bizonyítani annak valóságtartalmát, ezért kénytelenek voltak helyreigazítani. Persze ez már keveseket érdekelt, a módszert kipróbálták és működött. 

7. Kifütyülték Vonát október 23-án

Az egyik legátlátszóbb hazugságuk volt, amikor több fideszes média is azt állította, hogy kifütyülték Vona Gábort. Csakhogy porszem került a gépezetbe, a felbérelt és odaküldött cigányokat ugyanis - akiknek ugye fütyülni kellett volna - a rendezvényre kivezényelt rendőrök megkérték, hogy távozzanak, így nem volt, aki fütyüljön. Erről viszont elfelejtették tájékoztatni a szerkesztőségben ücsörgő kormányzati újságírókat, akik annak rendje módja szerint meg is írták, hogy kifütyülték Vona Gábort. Jellemző, hogy a G. Fodor Gábor házilapjában már 17:12-kor megjelent a hír, miközben Vona Gábor 17:15-kor lépett fel a színpadra. 

8. Megszűnő alapszervezetek

Ha lehet azt mondani, a legszórakoztatóbb hazugságuk egy hatalmas baki volt (ugyanúgy, mint az előző). A fenegyerekekből álló 888.hu és az egykori újságírókból összekukázott Pesti Srácok egy levélre hivatkozva azt írták, hogy feloszlott a Jobbik nemeshetési alapszervezete. Az igazság azonban az, Nemeshetésen soha nem is volt jobbikos alapszervezet, valaki egyszerűen megtrollkodta a két, magukat sajtóterméknek nevező portált. Egyik lap sem próbálta leellenőrizni a hírt és a forrást, egyszerűen csak lehozták azt. El is bukták a pert.

9. Orosz támogatást kap a Jobbik

A Magyar Idők hazudta azt még korábban, hogy a legnagyobb ellenzéki párt Oroszországból kap anyagi támogatást. Ez természetesen nem igaz, el is bukták a pert, emiatt írásban, levélben kellene bocsánatot kérniük a Jobbiktól, de ezt a mai napig nem tették meg, ezért újabb, immáron sokadik végrehajtási eljárás indult meg ellenük - olvasható a Jobbik honlapján. Ez az álhír már csak azért is megmosolygtató, mert épp a magyar kormány az, amely ki sem bújik az oroszok szebbik feléből: elég csak a 3-as metró szerelvényeinek felújítására, vagy Paks 2-re gondolni.

10. Bérkommentelőket alkalmaz a Jobbik

A Pesti Srácok még 2017 nyarán hazudta azt, hogy a Jobbik úgynevezett bérkommentelőket alkalmaz. Ezt az állítást természetesen a bíróságon semmivel sem tudták bizonyítani, így kénytelenek voltak helyreigazítani. Pontosabban kénytelenek lettek volna.

Mivel a propagandalap nem tett eleget a jogerős bírósági ítéltnek sem, ezért a Jobbik idén januárban végrehajtási eljárás indítását kezdeményezte - mint írták - "a magát valamiért sajtónak nevező trágár szennylap szerkesztősége ellen."

Végül a lap januárban a lejárató anyagába belefrissítette a helyreigazítást, de ez már késő volt, az a törvényi határidőn túl született, így a végrehajtási eljárás megindítását már nem érintette.