Bill Gatesnek állást ajánlottak a Fehér Házban

Az üzletember udvariasan hárított.

Az Ovális irodában folytatott, csaknem háromnegyed órás beszélgetésről az üzletember a Statnak adott interjúban mesélt.

Az eszmecserére még áprilisban került sor, Gates pedig nem akármilyen témát dobott föl az elnöknek:

az általa is finanszírozot influenza elleni univerzális védőoltás kifejlesztéséről folyta a terefere.

Ennek során Bill Gates felvetette, hogy szerinte jó volna, ha ismét lenne egy tudományos tanácsadó a Fehér Házban, mire Trump kedélyesen visszakérdezett:

"Nem akarna esetleg ön lenni az?"

A multimilliárdos üzletembert váratlanul érte a Trump szokásos közvetlenségével előadott felvetés, és a következőképpen hárította az ad hoc felkérést:

"Nem ez lenne a legjobb módja az időm kihasználásának"

- válaszolta.

A Microsoft alapítója nem merte megtippelni, mi lett volna, ha igent mond, de szerinte Trump is meglepődött volna, ha rábólint a szokatlan ajánlatra, ami az üzletember szerint inkább egy udvarias, baráti gesztus volt, mint véresen komoly állásajánlat.

Gates szerint egyébkét a vele folytatot beszélgetés volt a leghosszabb, amit a hírhedten oltásszkeptikus Trump az univerzális influenza-vakcina témájában folytatott, sőt, az elnök először elképedésének adott hangot, hogy ilyesmit egyáltalán kutatnak.

Trump állítólag nagyon érdeklődőnek bizonyult, és még az élelmezési és gyógszerészeti biztosát, Scott Gottliebet is felhívta, hogy kikérje a véleményét.

Egyébként Gates alapítványa épp nemrég jelentette be, hogy a Google társalapítójval, Larry Page-dzsel közösen 12 millió dollárt ajánl fel, hogy felgyorsítsák az univerzális influenzaoltás kifejlesztését.

A Fehér Házban tett látogatása során pedig arról győzködte Donald Trumpot, mennyire jó ötlet lenne, ha az elnök összekötné a nevét az amerikai innovációval, és az ő égisze alatt készülhetne el az influenzavírus elleni univerzális oltás.