Döntöttek az osztrákok: nehezebb lesz a kivándorolt magyaroknak

Az új jogszabály várhatóan 2019-től lép életbe.

Az Európai Unió és több tagállamának tiltakozása ellenére a juttatásokat a jövőben annak az országnak az árszínvonalához igazítják, amelyben az Ausztriában dolgozó munkavállaló gyermeke él. 

Ausztria jelenleg körülbelül 132 ezer külföldön élő gyerek után 273 millió eurót (csaknem 85,5 milliárd forintot) fizet évente. Az indexálással a pótlék a legtöbb érintett család számára csökkenni fog.

A döntés hivatalos adatok szerint mintegy 39 ezer magyar gyereket is érint.

Juliane Bogner-Strauss néppárti családügyi miniszter úgy véli, hogy a javaslat nem sérti az európai jogot, és nem is diszkriminatív.

Strauss hangsúlyozta: a családi pótlék szociális juttatás, amelynek célja, hogy hozzájáruljon a megélhetési költségekhez. Éppen ezért az kell igazodnia a különböző európai uniós tagállamok árszínvonalához - érvelt a tárcavezető.

Az így keletkező megtakarítást az Ausztriában élő gyerekekre fordítjuk szociális juttatások formájában - fűzte hozzá Strauss.

Az új rendszer bírálói viszont azt emelik ki, hogy az Ausztriában dolgozó külföldiek ott fizetik a társadalombiztosítási hozzájárulásokat, ezért az osztrákokkal egyenlő jogosultságok illetik meg őket. 

Jelenleg egységesen havi 172,4 euró (csaknem 54 ezer forint) családi pótlék jár gyerekenként az Ausztriában dolgozó külföldieknek. A jövőben a belgiumi tartózkodási hellyel rendelkező újszülöttek után havi 175,5 eurót (majdnem 55 ezer forintot), a magyarországi lakcímmel rendelkező csecsemők után 93,61 eurót (több mint mint 29 ezer forint), a Görögországban élő gyerekek után pedig 136,54 eurót (körülbelül 43 ezer forintot) fizetnek az osztrák hatóságok - magyarázta a családügyi tárca.

Norbert Hofer szabadságpárti infrastrukturális miniszter jelezte: meggyőződése, hogy az új szabályozás összeegyeztethető az európai joggal. Hofer azzal érvelt, hogy az uniós tisztségviselők esetében is használják az árszínvonalhoz igazítás módszerét.

A jogszabály életbe lépéséhez két törvényt kell módosítani. A juttatások összegét minden második évben felülvizsgálják.

(Címlap- és borítókép: Norbert Hofer)