Negyedszerre tette le az elnöki esküjét Vlagyimir Putyin

Újabb hat évre szóló beiktatásának napján a 65 éves Putyin előre láthatóan meg fogja nevezni az új orosz kormány miniszterelnökét, akinek jelöltségét az orosz parlament alsóháza kedden meg fogja vitatni. A várakozások szerint a miniszterelnök továbbra is Dmitrij Medvegyev lesz, igaz, Pjotr Tolsztoj helyettes házelnök vasárnap óva intett a találgatásoktól.

Putyin a március 1-jei, önmaga által vízválasztó jelentőségűnek jellemzett kampánybeszédében jelentős változásokat ígért.

"Az előrehaladás, a dinamikus fejlődés érdekében minden szférába ki kell terjesztenünk a szabadságot, és meg kell erősítenünk a demokratikus intézményeket, a helyi kormányzatokat, a civil társadalom struktúráit, a bíróságokat"

 - mondta.

Emellett tudományos-technikai áttörést vizionált utolsó ciklusára. Azt vetítette előre hallgatóságának, hogy Oroszország, kiszakadva a szénhidrogén-árak függőségéből, egyike lesz a világ öt vezető gazdaságának, a szegénység szintje a jelenlegi felére csökken, és az egy főre eső hazai össztermék (GDP) másfélszeresére nő.

Miként hat évvel ezelőtt, az elnöki beiktatást idén is ellenzéki megmozdulások előzték meg. Szombaton Alekszej Navalnij korrupcióellenes aktivista szervezésében Nem cárunk ő nekünk! jelszóval tartottak tüntetéseket több mint 90 orosz városban.