Több tízezer szakmunkás hiányzik az építőiparból

Ráadásul a nyelveket beszélő, tehetségesebb munkások kalandoznak odakint.

Nagy Tamás, az MNB főosztályvezetője kiemelte: a túlfűtöttség jelei a lakáspiacon egyelőre még nem tapasztalhatók.

Országos átlagban a lakások ára nagyjából 15 százalékkal elmarad a makrogazdasági fundamentumok - jövedelmek, munkanélküliség, kamatkörnyezet - által indokolt szinttől, Budapesten azonban az árak már az egyensúlyinak tekinthető szinten tartanak - hangsúlyozta.

A jegybank által megkérdezett ingatlanpiaci szakértők szerint a munkaerőhiány az építőipar legnagyobb problémája: jelenleg mintegy 30-40 ezer szakképzett munkás hiányzik az ágazatból, közülük legalább 25 ezren külföldön dolgoznak. A bajt tetézi, hogy külföldre azok mentek, akik nemcsak, hogy nyelve(ke)t beszélnek, hanem tehetségesebbek is az itthon maradóknál. Mint írják:

"Egyöntetű vélemény, hogy a válság alatt a hazai építőiparból kiszorult építőipari szakemberek nagy része külföldre távozott, és az országot elhagyók között nagy arányban voltak az idegennyelvet is beszélő, tehetséges szakemberek, akikből jelenleg a legnagyobb a hiány ma Magyarországon."

A munkaerőhiány miatt áadásul a munkaerő költsége az elmúlt két évben (!) megduplázódott, miközben az építőanyagok ára is megugrott. Ezek eredményeképpen az építkezések költséget az elmúlt években 50-80 százalékkal emelkedtek. A lakáspiaci szereplők véleménye szerint a növekbő munkabérek megállították az ágatatban tapasztalható kivándorlást, és van rá esély, hogy a szektor visszacsábítsa a külföldön dolgozókat.