Madrid nem nevezi ki a katalán kormányt, míg bebörtönzött politikusok vannak a listán

Spanyolország miniszterelnöke közölte, hogy fennmarad Katalónia autonómiájának ideiglenes korlátozása, és nem engedi meg a spanyol kormány, hogy az új miniszterek kinevezéséről szóló döntés bekerüljön a hivatalos közlönybe, így kinevezésük sem léphet hatályba -számol be az El país.

"Az új katalán kormány összetétele világos üzenet, hogy továbbra is fenn akarják tartani a problémákat, a konfliktust és a provokációkat"

- írta a Twitteren Xavier García Albiol néppárti politikus a katalán függetlenség keményvonalas támogatójának számító Torra felszólítására, hogy a madridi kormány vessen véget a közvetlen kormányzásnak a tartományban.

Bebörtönzött és száműzetésben élő politikusokkal alakulhat meg a katalán kormány

A hétfőn beiktatott Quim Torra rendeletet adott ki az új katalán kormány tagjainak névsorával, de a kormány megalakulását Madrid még megakadályozhatja. Katalónia Spanyolország 17 autonóm közösségének egyike, ahol tavaly október 1-én népszavazást rendeztek a függetlenségről, amelyet a spanyol kormány kezdettől fogva ellenzett és törvénytelennek tartott, az alkotmánybíróság pedig alkotmányellenesnek ítélt.