Irak fővárosában robbantottak, többen meghaltak

Merénylet.

A többnyire síiták lakta Súla negyed pihenőhelye tele volt emberekkel. A tájékoztatás szerint a rendőrség és a katasztrófavédelem emberei közrefogták a támadót, akinek ennek ellenére sikerült működésbe hozni a nála lévő robbanószerkezetet.

A Daesh szócsöve, az Aamák később közölte, hogy a merényletet a szervezet egy embere követte el. A dzsihadisták állítása szerint 15 ember halt meg és 19-en sebesültek meg. 

Ez volt az első ilyen támadás május 17-e, a muzulmán böjti hónap kezdete óta.

A terrorszervezet 2014-ben elfoglalta Irak területének mintegy egyharmadát, fellegvárának pedig a főként szunniták lakta Moszult tette meg. Az iraki hadsereg 2018-ra katonai szempontból megsemmisítette a dzsihadista szervezetet, amely így gerilla-hadviselésre tért át, és változatlanul támadásokat indít az általa ellenségnek tekintett emberek, így főként síiták ellen.

Már csak 3 százalékon uralkodik az Iszlám Állam, folyamatos a kiszorítás

Előrenyomultak az amerikai és francia támogatással bíró kurd-arab koalíció, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) harcosai az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet egyik utolsó enklávéjában a kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartományban - jelentette vasárnap az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet.