Kormányválság: mégsem Conte alakít kormányt Olaszországban? (frissítve!)

Akár előrehozott választás is jöhet.

Giuseppe Conte rövid nyilatkozatban megköszönte az M5S-nek és a Ligának a jelölést.

Az M5S politikusai közösségi bejegyzései szerint az államfő „megvétózta” Paolo Savonát.

Az elnöki palota közleménye szerint az államfőnek nincsen vétójoga, a pártok ragaszkodtak mereven jelöltjeikhez.

Az euroszkeptikus nézeteiről ismert közgazdász Paolo Savona a Liga jelöltje volt, és a párt nem kívánta senki mással helyettesíteni.

Olaszország Sergio Mattarella államfő nyilatkozatára vár. A köztársasági elnök következő lépésként szakértői kormányt állíthat fel a következő választásokig, amelyeket akár már a nyár végén vagy ősz elején megtarthatnak.

Frissítés 1: A piacok reakciójától tartott az államfő

Sergio Mattarella államfő döntését ismertetve vasárnap este hangsúlyozta, hogy minden miniszterjelöltet elfogadott, kivéve a pénzügyminiszterét. Leszögezte, hogy Olaszország euróövezeti tagságának fenntartása alapvető érdeke az országnak, köztársasági elnökként feladata az is, hogy megóvja az olaszok megtakarításait.

Sergio Mattarella közölte, hogy hamarosan döntést hoz a következő lépésekről.

Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom vezetője „hihetetlennek” nevezte a történteket, hangsúlyozva, „felesleges választani, ha utána nem az olaszok, hanem a hitelminősítők döntenek a kormányról”.

Matteo Salvini, a Liga vezetője kijelentette, az olaszok nem lesznek senki szolgái, sem a németeké sem a nemzetközi pénzügyi világé.

Frissítés 2: Az Öt Csillag Mozgalom az olasz államfő lemondatását szorgalmazza

Olaszországban precedens nélküli intézményes válság bontakozott ki, amelynek egyelőre nem láthatóak a következményei.

Az M5S vezetőségének nyilatkozatai szerint az államfő túllépte alkotmányos hatáskörét, ezért a parlamentben akarják felelősségre vonni és megvonni tőle tisztségét. Giorgia Meloni a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke közösségi oldalán bejelentette, támogatja a Sergio Matterellával szembeni kezdeményezést.

Paolo Gentiloni volt balközép miniszterelnök nyugalomra intett és szolidaritását fejezte ki az államfőnek. „Mentsük meg Itáliát” – hangsúlyozta Gentiloni. Giuseppe Conte, az M5S-Liga miniszterelnök-jelöltje vasárnap este visszaadta az államfőtől kapott megbízatását.

Sergio Mattarella államfő ezt követően bejelentette, hogy a pénz- és tőkepiacok negatív reakciójától tartott és ezért nem fogadta el az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az Északi Liga pénzügyminiszter-jelöltjét, az euroszkeptikus nézeteiről ismert Paolo Savonát.

Döntését ismertetve hangsúlyozta, hogy minden miniszterjelöltet elfogadott, kivéve a pénzügyminisztert. Leszögezte, hogy Olaszország euróövezeti tagságának fenntartása alapvető érdeke az országnak, köztársasági elnökként feladata az is, hogy megóvja az olaszok megtakarításait. Kijelentette, a pénzügyminiszter megnevezése „azonnali üzenet, amely bizalmat vagy riadalmat kelthet, ezért kell tekintélyes politikai személyiségnek betöltenie” ezt a tisztséget.

Hozzátette: senki sem vádolhatja azzal, hogy megakadályozta az M5S-Liga kormányának megalakulását. Emlékeztetett arra, hogy a március 4-i parlamenti választások óta minden eszközzel igyekezett elősegíteni a korábban egymással szembenálló két párt közötti kormányalakítást. Elismerte, hogy fenntartásai voltak Giuseppe Contéval szemben is, mivel a politikai kormány élére az M5S és a Liga egy olyan személyt választott miniszterelnök-jelöltnek, aki nem indult a választásokon. Megjegyezte, hogy az államfőnek alkotmányos garanciákat kell biztosítania és ennek megszegésére nem gyakorolhatnak rá nyomást.

Sergio Mattarella közölte, hogy hamarosan döntést hoz a következő lépésekről. Az elnöki palota bejelentette, hogy hétfőn az államfő Carlo Cottarelli közgazdászt fogadja, aki az államfő által felkért szakértői kormány miniszterelnöke lehet.

Luigi Di Maio a Facebookon közölt hosszú videón „hihetetlennek” nevezte a történteket, hangsúlyozva: „felesleges választani, ha utána a hitelminősítők döntenek a kormányról”. Hozzátette, hogy a két párt kormányszerződésében nem szerepelt az euróövezetből való kilépés.

Matteo Salvini szintén közösségi bejegyzésében azt írta, hogy az olaszok „senkinek sem a szolgái, sem a németeknek, sem a franciáknak, sem az államkötvények hozamának, sem a pénzügyi világnak, visszamegyünk szavazni”.

Giuseppe Contét az államfő szerdán bízta meg az M5S-Liga kormányának megalakításával. Az államfő kezdettől fogva fenntartásait fejezte ki a Ligától pénzügyminiszternek jelölt közgazdász Paolo Savonával szemben. Savona vasárnap közleményben hangsúlyozta az EU melletti elkötelezettségét, megfigyelők szerint azonban ebből pont az hiányzott, amire az államfő várt: vagyis Paolo Savona nem ígérte meg, hogy pénzügyminisztersége alatt nem kezdeményezi Olaszországnak az euróövezetből való kilépését.

Elemzők úgy látják, az M5S-Liga kormányalakítás kudarca egyértelműen a Ligának kedvez, amely az utóbbi hetekben megsokszorozta támogatottságát. Matteo Salvini a kormányalakítás alatt mindvégig egyeztetett Silvio Berlusconival a Hajrá Olaszország (FI) elnökével. A Liga vezette jobbközép a választásokon 37 százalékot szerzett.

A választásokon 32 százalékkal teljesített M5S március 4. óta csak enyhén gyengült, de most elveszítette a kormányalakítás első nagy lehetőségét.

Frissítés 3: Reakciók

Matteo Renzi, a balközép Demokrata Párt (PD) szintén volt miniszterelnöke szerint Matteo Salvini, a Liga vezetője soha nem is akart kormányra jutni, és azért ragaszkodott a pénzügyminiszter-jelölthöz, tudván előre, hogy így nem lesz az M5S-szel alakítandó közös kormányból semmi.

Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország (FI) elnöke felelőtlennek nevezte az általa mindig is „ellenségnek” tartott M5S támadását az államfő ellen.

Sajtóértesülések szerint a római elnöki palota telefonközpontját hívások árasztották el, a telefonálók támogatásukról biztosítják Mattarellát. Az olasz közösségi oldalakon hatalmas vita bontakozott az államfői döntést helyeslők és ellenzők között.

Később Luigi Di Maio a már említett Facebook-vidója után betelefonált egy televíziós műsorba, ahol elmondta, hogy Carlo Cottarelli szakértői kormánya nem fog bizalmat kapni a parlamentben, ezért ismételt választásokat kell kiírni.

Matteo Salvini Liga-vezető éjszaka ismét közösségi oldalán szól választóihoz.

A liberálisok agymenését, a feltétel nélküli alapjövedelmet is bevezetné az alt-right olasz kormány

A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett intézkedést azzal a véleményével indokolta, hogy az új olasz koalíciós kormány költségvetési tervei miatt jelentősen megnőtt az olasz államháztartás érdemi gyengülésének kockázata. A Moody's szerint emellett fennáll a szerkezeti reformok lefulladásának, illetve az eddigi reformok - köztük például a hét éve végrehajtott nyugdíjreform - visszafordításának kockázata is.