Győzelmi mámor? Kritikái miatt kizárnák a jobbikos önkormányzati képviselőt

Budai Lóránt jászberényi képviselőt eltávolítaná a fideszes polgármester.

A fideszes városvezetés és Szabó Tamás polgármester ugyanis úgy gondolja, hogy Budai Lóránt posztjai az önkormányzat jó hírnevét sértik, érdekeit csorbítják, ezért szerintük a jobbikos képviselővel szemben csökkent a közbizalom, méltatlanná vált posztjára.

Bár a közbizalom csökkenésével érvelni kifejezetten szokatlan eljárás, Budai Lóránt az N1TV-nek adott interjújában arról beszélt, hogy az elmúlt két ciklus választásai során Szabó Tamás polgármester népszerűsége folyamatosan csökkent, míg az övé nőtt, így a közbizalommal való indoklás főleg érthetetlen.

Az önkormányzatban már tartottak egy bizottsági ülést ennek kapcsán, ám arra a kezdeményező polgármester nem ment el, így emiatt egy második, zárt bizottsági ülésen fognak dönteni Budai Lórántról.

Az N1TV megkérdezte a Jobbik önkormányzati ügyekben járatos alelnökét, Hegedűs Lorántné országgyűlési képviselőt, aki azt mondta, itt valójában egy olyan gumiszabályozásról van szó, amit ha nem bontottak le részletesen, és a helyi képviselőtestület sem határozott meg mindent pontosan, akkor egy koncepciós eljárás alapját is jelentheti.

Budai Lóránt az április 8-i parlamenti választáson Pócs János ellenfele volt. A Jobbik politikusát számtalan, gyaníthatóan kormánypárti hátterű támadás érte, többek között ismeretlen eredetű lapokban támadták, de előfordult, hogy az otthonát fotózták az éjszaka közepén. A korábban radiológiai szakasszisztensként dolgozó jobbikos képviselőt 12 év munkaviszony után, 2015-ben kirúgták a jászberényi Szent Erzsébet Kórházból, a jogerős bírósági ítélet szerint ennek hátterében csak Budai politikai nézetei állhattak, nem a munkájával volt gond.

Az újabb kormánypárti támadás miatt a bizottság június 7-én fog újra összeülni, a leendő határozat ellen a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon fellebbezhet a jobbikos képviselő.