Gyöngyösi Márton: "A platform egyértelmű bomlasztási kísérlet"

A Jobbik elnökhelyettese Kálmán Olgánál járt.

A Jobbik elnöksége szerda délután szólította fel Dúró Dórát képviselői mandátumának visszaadására, miután a frakció kizárta soraiból. A képviselő kedd esti posztjában még úgy fogalmazott, hogy felkészült a civil életre és kész visszaadni mandátumát, ám csütörtöki interjújában arról nyilatkozott, hogy sokan keresték fel - köztük Pongrátz András és Toroczkai László -, hogy ne adja vissza azt, ezért egyelőre még nem biztos afelől, hogyan fog dönteni.

Gyöngyösi Márton arra emlékeztette az elnökválasztáson ellene induló Dúrót, hogy olyan eskü köti, amit éppen férje, Novák Előd kezdeményezésére 2010-ben, 2014-ben és 2018-ban is minden frakciótag letett a Szent Korona előtt. Ez kimondja, hogy "amennyiben a Jobbik Országos Elnökségének kétharmados döntése szerint alkalmatlanná válok, úgy képviselői mandátumomat azonnal visszaadom."

Az elnökhelyettes szerint Dúró Dóra akkor tenné jól, ha követné férje, Novák Előd példáját aki, mikor két éve hasonló cipőben járt, az elnökségi döntést meg sem várva adta vissza mandátumát.

"A siker és a sikertelenség kérdése relatív fogalom. A párt 1,3 millió szavazó támogatását bírja, amit csak és kizárólag sikerként tudok értékelni, hiszen ilyen ellenszélben egy pártot néppárti politikára átállítva ezt elérni nem kudarc, hanem siker"

- felelte a politikus arra a kérdésre, hogy Vona Gábor felelős-e a választási kudarcért.

Hozzátette, hogy míg Vona Gábor a magyar politikától szokatlan módon korrektül járt el, mikor ígéretéhez híven lemondott a párt vezetői posztjáról és mandátumáról, addig Toroczkai Lászlótól méltatlan volt, hogy még a pártelnök lemondásának benyújtása előtt Facebook- posztban ment neki és firtatta annak felelősségét.

Ahogy az sem elfogadható, hogy miután a kongresszus 54-46 arányban Sneider Tamást választotta a Jobbik elnökévé Toroczkai és Dúró "kiviharzott és a Fidesz-média előtt kígyót-békát kiabált a pártra, majd platformot alakított."

"Ami egyértelmű bomlasztási kísérlet"

- a platformról az elnökség kimondta, hogy illegitim és ezért Toroczkai ellen etikai eljárást kezdeményezett.

"Természetesen azt szeretném, hogy Toroczkai Lászlót zárjuk ki a Jobbikból"

- ennek miértjét elmondása szerint pontról pontra megindokolta az eljárás kezdeményezésére benyújtott iratban.

Arra a kérdésre, hogy Dúrót miért kellett kizárni a frakcióból, mikor korábban jelezte, hogy kiszáll a platformból, amennyiben az elnökség úgy látja, annak energiáját nem kívánja becsatornázni a pártba, az elnökhelyettes azt felelte, nem lehet olyat csinálni, hogy "először megpróbálok egy pártütést, majd amikor a fejemre ütnek meggondolom magam." Ahogy olyat sem, hogy "mikor a párt tagja vagyok, akkor az szép és jó, de ha nem vagyok az, akkor az egy hazug közösség, amivel szemben platformot kell alakítani".

Gyöngyösi elmondása szerint a sokat emlegetett 2008-as platform szintén a Novák-Dúró pároshoz volt köthető, de azt csak arra használták, hogy Novák Előd annak vezetőjeként részt vehessen az elnökségi üléseken.

"Akkor még el lehetett nézni, de most háború van és küzdenünk kell azért, hogy a demokráciát meg tudjuk védeni, nem platformokkal akarunk foglalkozni."

A politikus biztos benne, hogy a frakcióból senki nem fog kilépni és a párttagság sem fog megfogyatkozni a platform miatt. Egy 20 ezer fős szervezetben egyébként is mindig vannak ki és belépők.

"Egy esetet ismerek, a 2010-es bukást követően az MSZP-n belül hirdettek meg egy platformot, aminek indoklása kísértetiesen hasonlított Toroczkai indokaihoz. Azóta az MSZP elindult a teljes megsemmisülés útján."