Szávay: a külhoni magyar közösségek autonómiáját nekünk kell kiharcolni

A trianoni békediktátumra emlékeztek a Jobbik budapesti szervezetei. 

„Elfogadhatatlan igazságtalanság, fájdalom, amelybe beletörődni nem lehet, ellenben küzdeni ellene kötelességünk”

- írta a résztvevőknek szóló levelében Sneider Tamás. A Jobbik elnöke szerint a XXI. században a népek önrendelkezése tetten érhető valóság, „nem vízió, nem üres képzelgés”, hanem olyan emberi jog, amely mindenkit megillet. Arra is kitért, hogy a nemzetközi fórumokon napirendre kell venni a magyar ügyet, hozzátette: hisz a békés rendezésben és a nemzetközi jogban, de azt is tudja, hogy mindezeket nem adják ingyen.

Sneider Tamás azt is leszögezte levelében, hogy június 4-én nem lehet ünnepelni, ahogy azt a kormány is teszi. Azért, mert nincs mit.

A Jobbik kész kérlelhetetlen vitát folytatni azokkal, akik az önrendelkezés jogát továbbra is megvonnák a magyarságtól – írta.

A zuglói megemlékezés első szónoka, Baucsek Rajmund történész, a Jobbik Ifjúsági Tagozat angyalföldi tagja arról beszélt, hogy a trianoni békediktátum mind a mai napig meghatározza a magyar nemzet sorsát. Ugyanakkor hozzátette: az is meghatározza egy nemzet sorsát, hogy mi mindent él túl, márpedig eddig a magyarok mindent túléltek. Hangsúlyozta: nem érdekes az, hogy a határon túliak milyen pártra szavaztak, mert mind magyar testvérek vagyunk.

Szávay István országgyűlési képviselő szerint Trianon gyökere az, hogy a kereszténység védőpajzsaként elszenvedett példátlan vérveszteségek pótlására kénytelenségből, de sok esetben saját arisztokratáink szűklátókörűsége folytán idegen ajkú, vallású és kultúrájú népek milliói telepedhettek le hazánkban.

„Ha úgy tetszik, akkor mi, magyarok a saját országunkkal fizettünk az ellenőrizetlen és tömeges migrációért”

- jelentette ki.

Szávay is hangsúlyozta, hogy a jobbikosoknak Trianon évfordulója az emlékezésé, nem pedig az ünneplésé, június 4-e ugyanis gyásznap.

„Mi, jobbikosok ezért javasoltuk annak idején egy Trianon-emléknap létrehozását, amiből a Fidesz táncikálós, tapsikolós nemzeti összetartozás napot fabrikált bugyuta dalokkal, egymásra lépő talpakkal, ünnepi koncertekkel, kiállításokkal és beszédekkel”

- mutatott rá az országgyűlési képviselő.

Szávay István is az önrendelkezés fontossága mellett érvelt, szerinte azonban a külhoni magyar közösségek autonómiáját nekünk, magyaroknak kell kiharcolnunk.

„Ekkor és csakis ekkor mondhatjuk majd azt, hogy Trianont ledöntöttük, és a határon túli magyarság hosszú távú, szülőföldjén történő megmaradása biztosított”

- szögezte le.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=IyMBeOKueII]