Az anya azért perel, hogy a gyerek apja lehessen

Az alapfelállás, hogy van egy transznemű férfi, azaz egy nő, aki még szült egyet gyorsan, mielőtt jogilag férfivé vált. Ezután pedig azért kezdett harcolni, hogy a gyermek anyakönyvi kivonatában, annak apjaként szerepelhessen.

A transznemű férfi, aki a nemátalakító műtétek után teljes értékű férfinek vallja magát, azért fordult a bírósághoz, mert emberi jogai, valamint magánéletének és a családi életének megsértéseként értelmezte, mikor a hivatalban arra kényszerítették (jogosan elvárták), hogy anyaként regisztrálja adatait.

Csütörtökön a bíróság előtt előzetes meghallgatással kezdődött meg az ügy, amelyben az alperes az Angliai és Wales-i Népességnyilvántartó Főigazgatósága. Az Independent beszámolója szerint a jelenlegi jogszabályok a gyermek világra hozóját csakis anyaként nevezhetik meg hivatalos dokumentumokban, ha azonban a "férfi" nyer, az precedenst teremt és változtatni kell a fennálló törvényeken.

A szeptemberi bírósági döntésre tehát érdemes lesz figyelni, hisz megmutatja, hogy milyen erős az elmúlt években egyre agresszívabban előretörő transzlobbi Nagy-Britanniában.