Nem kérnek a madocsaiak a kavicsbányából

Elképesztő többséggel utasították el a bányát.

A település lakóinak a referendumon két kérdésre kellett válaszolniuk. Az egyik úgy szólt: "Támogatja-e Ön, hogy Madocsa Község közigazgatási területén homok- és kavicsbánya létesüljön?".

A másik kérdés az önkormányzatra vonatkozott: "Akarja-e Ön, hogy Madocsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településrendezési tervében tilalmazza a kavics- és homokbányászatot érintő külszíni bányatelek nyitását, illetve fektetését Madocsa közigazgatási területén?"

Az 1950 lakosú községben az 1571 szavazásra jogosult közül 1207-en vettek részt a népszavazáson - közölte Orbán Zsuzsanna, a helyi választási iroda vezetője az MTI-vel.

Ismertetése szerint az első kérdésre 1179-en nemmel, 23-an igennel szavaztak, öt szavazat érvénytelen volt; a második kérdésre az 1199 érvényesen voksoló közül 1156-an igennel, 43-an nemmel szavaztak, nyolc érvénytelen szavazat született.

A népszavazási kezdeményezést 1140 madocsai választópolgár támogatta aláírásával, miután a községben sokan ellenezték, hogy a szekszárdi Bet-Bau Kft. a község határában negyven hektáron évi egymillió tonna kapacitású kavicsbányát tervezett nyitni.

A témával, és a bájos település életét felbolygató történetről az Alfahir.hu is részletesen foglalkozott februárban:

Ha kinyit a bánya: évtizedekre tönkreteheti a Tolna megyei falu életét egy milliárdos beruházás

Ki ne szeretné, ha a csöndes, takaros kis faluja határában naponta száznál is többször robogna keresztül egy hadseregnyi, púposra pakolt teherautó-flotta, olyan utakon, amelyek leginkább a lovaskocsi-forgalmat bírják el? A Tolna megyei Madocsa lakói valószínűleg sosem gondolták volna, hogy egyszer nem csupán elméleti síkon kell megválaszolniuk ezt a kérdést.