Fogynak a szakemberek az építőiparban, a helyükre amatőrök és csalók érkeznek

Fogynak a szakemberek az építőiparban, a helyükre amatőrök és csalók érkeznek

Technológiai fejlesztésekkel, folyamatos képzésekkel, a munkaerő jobb anyagi és erkölcsi megbecsülésével, valamint jobb szervezéssel növelni kell az építőiparban dolgozók hatékonyságát - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) kedden az MTI-vel.

Az építési vállalkozók a piaci helyzetüket leginkább akadályozó tényezőnek továbbra is a szakmunkás- és mérnökhiányt tartják - írták.

Közölték: sok olyan ember talált munkát az építőiparban, aki a koronavírus-járvány miatt veszítette el munkáját valamely más ágazatban, így jelentősen megnőtt a "be sem tanított" segédmunkások aránya. Emiatt a mérnököknek és mestereknek lényegesen több időt kell irányítással, ellenőrzéssel eltölteniük.

A recessziós években külföldön munkát vállaló szakembereket nagyon nehéz visszahívni Magyarországra. Mivel az Európai Unióban munkaerőhiány van az építőiparban, a magyar vállalkozóknak tartós versenyre kell felkészülniük más országok vállalataival is - áll a közleményben.

Az ÉVOSZ várakozásai szerint a következő 3-4 évben többen mennek el az építőiparból aktív nyugdíjba, mint ahányan kikerülnek az oktatási rendszerből. A külföldiek foglalkoztatása és a Nyugat-Európában korábban munkát vállaló kollégák hazahívása még inkább előtérbe fog kerülni.

Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a hatékonyság javítása időigényes folyamat, ezért a szakmunkás- és mérnökhiány tartósan megmaradhat.

Bár a szakszervezet erre külön nem tért ki, de utóbbi helyzet a munkaerőhiány keltette kiemelkedő bérek, valamint a lakossági megrendelők jogi kiszolgáltatottsága miatt rengeteg csalót is vonzott a rendszerbe. Ezek a kóklerek magukat szakembereknek adják ki, de valójában az alapanyagok helytelen felhasználásával csupán jelentős anyagi károkat okoznak a csalódott megrendelőknek, majd jellemzően felszívódnak.