A Szaúd-Arábia behatolt a jemeni Hodeida repülőterére

Hodeida kikötőjén keresztül érkezik Jemenbe az élelmiszer-behozatal 70 százaléka.

A légikikötő feletti ellenőrzés jelentős siker lehet abban a harcban, amelynek révén el akarják foglalni az ország legnagyobb - az Irán által támogatott síita húszi felkelők által védett - kikötőjét.
    
Hodeida kikötőjén keresztül érkezik Jemenbe az élelmiszer-behozatal 70 százaléka, illetve a humanitárius és olajszállítmányok java része.
    
A koalíció sajtószolgálata Twitter-üzenetben tudatta, hogy erőik felszabadították a repülőteret, amelynek fő épületét körbevették.
    
Egy forrás közölte: kis időre van még szükség ahhoz, hogy megbizonyosodjanak arról, nincsenek-e ellenséges fegyveresek, aknák és robbanóanyagok a területen.
    
Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező síita húszi felkelők és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A síita erők 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat légierővel segítő arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével.
    
Az ENSZ szerint a jemeni konfliktus a világ legsúlyosabb humanitárius válságához vezetett az országban, amelynek mintegy 28 millió lakosa közül legkevesebb 22 millió szorul segítségnyújtásra. Az egészségügyi ellátás összeomlott, a kolerajárvány több mint egymillió embert érint, és több mint 2200 ember halálát okozta 2017 áprilisa óta az Egészségügyi Világszervezet legutóbbi adatai szerint.