Népszava: Merkel Berlinbe hívta Orbánt

Mi állhat a háttérben?

„Ha létrejön a találkozó, az komoly elismerés lesz az április 8-án ismét kétharmadot szerzett Orbán-kormánynak, még akkor is, ha a német kancellár nyilván nem fogja szó nélkül hagyni sem a CEU ügyét, sem a »Stop, Soros!« törvénycsomagot, amelyek miatt még az Európai Néppárt vezetője, Manfred Weber is arról beszélt a Der Spiegelnek, hogy nem kötelező a pártcsalád tagjának lenni (a Fidesz erre finomított is a törvénytervezeten)”

- írja a Népszava.

A lap felidézi, hogy Merkel a múlt héten „komoly szóbeli gesztusként” arról beszélt egy interjúban, hogy a határkerítéssel Magyarország az egész Európai Uniót, így Németországot is védi. Azt már nem teszi hozzá a Népszava, hogy Merkel a korábbi álláspontjához hasonlóan azt is kijelentette: közös menekültügyi hivatalt kell létrehozni, illetve egységes szabványokat kell bevezetni a menekültügyi eljárásokban. Ez pedig aligha közeledés az Orbán-kormány politikájához.

A Népszava úgy tudja: április 8. után közvetlenül már felmerült, hogy Merkel még az év első felében, vagyis a magyar visegrádi elnökség idején Budapestre jöjjön egy V4-es csúcs keretében, de a szervezés akkor elakadt. A lap szerint részben azért is, mert az év második felében a V4-ek elnöki tisztét betöltő Szlovákia azért lobbizott, hogy a csúcstalálkozót ősszel, Pozsonyban tartsák meg.

A lehetséges Merkel-Orbán találkozó hátterét adhatja, hogy a Bild című német lap szerint Merkel egy minicsúcstalálkozót tervez a migrációs válság által érintett uniós országok részvételével. A német kancellár ezt még a két hét múlva esedékes uniós csúcstalálkozó előtt tető alá akarja hozni.

A Bild szerint Görögország, Olaszország és Ausztria vesz majd részt a megbeszélésen, Magyarországról nem tettek említést, ahogy azt sem lehet tudni, hogy Spanyolország vagy a balkáni országok valamelyike ott lesz-e a tanácskozáson. Boríthat mindent, hogy a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) elégedetlen Merkel migrációra adott válaszaival. Horst Seehofer belügyminiszter szigorú nemzeti intézkedéseket tervez, ami feszültséget okoz a CSU és Merkel, illetve pártja, a CDU között. Szintén a Bild írt arról vasárnap, hogy ultimátumként a CSU két hét haladékot adott Merkelnek a menedékkérők visszafordítása körüli vita európai szintű megoldására.

Fotó: MTI / Illyés Tibor