Megszavazták a Stop Sorost

És az Alaptörvény-módosítást.

Az Alaptörvény hetedik módosítását 159 igen, 5 nem szavazatt mellett, 0 tartózkodással elfogadta a parlament - 35 képviselő nem szavazott.

A Stop Soros minősített részét 160 igen, 18 nem, 0 tartózkodás mellett, míg az egyszerű többséget igénylő részeit 159 igen, 19 nem, 0 tartózkodás mellett fogadta el. Mindkét esetben 21 képviselő nem szavazott.

A Jobbik a szavazással kapcsolatban az alábbi közleményt juttatta el az Alfahírhez:

"A Jobbik-frakció megszavazta a tévesen Stop Sorosnak nevezett Alaptörvény-módosítást. Azért támogattuk a salátajellegű csomagot, mert számos hibája mellett egyetértünk azzal az alapvető céllal és társadalmi igénnyel, mely szerint Magyarország biztonsága és védelme elsődleges. Egyetértünk továbbá a kereszténység és a magántulajdon védelmével, a bevándorlók szétosztására vonatkozó kvótákat elutasítjuk. A Jobbik fő célja, hogy a bevándorlás minden formája előtt bezárjuk a jogi kiskapukat, így a letelepedési kötvények megszüntetését újra kezdeményeztük, de azt a kormánypártok ma nyolcadik alkalommal szavazták le.

A Stop Soros kapcsán kijelenthető, hogy a jogszabály-módosítás elvesztette Soros-jellegét, hiszen a korábbi javaslattal szemben nem írja elő a Soros György által támogatott civil szervezetek nemzetbiztonsági átvilágítását, regisztrációját vagy az ország érdekeivel ellentétes tevékenységük korlátozását.

Felelős ellenzéki pártként ugyanakkor kötelességünk felhívni a közvélemény figyelmét, hogy a ma elfogadott javaslat a kormánypropaganda állításaival ellentétben nem fogja megállítani az illegális migrációt, nem alkalmas a kereszténység védelmére, és nem írja felül a Genfi Egyezményt sem, ahogy a hajléktalan sorsú emberek is a közterületeken fognak maradni lakhatási gondjaik megoldásáig. A közigazgatási bíróságok kapcsán egy keretrendszert határoz meg, amelynek konkrét szabályozása el sem kezdődött.

A javaslatot ellenző közösségeket megnyugtatjuk, hogy a ma elfogadott jogszabály ebben a formában életszerűtlen, alkalmazása kivitelezhetetlen, tehát károkat sem fog okozni. A kormány célja ugyanis nem a megfogalmazott problémák tényleges megoldása, hanem annak a közelgő európai parlamenti és az önkormányzati választási kampányokban való kommunikációs felhasználása."

A DK és az LMP képviselői végül nem nyomtak gombot egyik szavazáson sem.