Volt osztrák alkancellár: mesebeszéd, Orbán nem fog 2030-ig maradni

Erhard Buseknek az az érzése, hogy gyorsan megváltozhat a hangulat Magyarországon.

Erhard Busek szerint az elmúlt 30 évben megnőtt a közép-európai régió jelentősége, és most az a kérdés, hogy miként tud stabil, illetve stabilizáló tényező lenni Európában. A volt osztrák kancellár hozzátette, különösen a délkelet-európai régióhoz vagy Oroszországhoz való közelsége miatt nem mindegy, milyen szerepet akar Közép-Európa a jövőben játszani.

„Az oroszok, a kínaiak, részben az arabok befolyása egyre nő a régióban, ezt nem szabad lebecsülni”

- jelentette ki Busek. A nagy problémát abban látja, hogy számos régiós politikusban nem tudatosodott, milyen kihívásokkal kell szembenézni miattuk. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy kritikus a nyugat-európai államokkal szemben is, mert ők csak egyetlen eszközt ismernek, amikor Közép-Európával beszélnek:

„a feltartott mutatóujjat”.

Busek kifejtette: a nyugat-európaiak sohasem keresték az alkalmat arra, hogy megfelelően kommunikálják a problémáikat a közép-európaiakkal. Nyugat-Európa a tanár szerepét vette fel mindig, a közép-európaiakat pedig még mindig nem fogadták be teljesen.

„A fiatalok nem Orbánnal tartanak”

Busek szerint a nyugati kritikákkal kapcsolatban azt sem árt megjegyezni, hogy „Orbánnak sok mindenben igaza volt”, például amikor szigorúbb ellenőrzést követelt a menekültekkel szemben.

„Sokkal hamarabb el kellett volna kezdeni azt az összeurópai gondolkodást, ami például Merkelnek csak most jut eszébe”

- vélekedett a volt osztrák alkancellár. Azt is mondta: Orbán magánakciói amolyan sokkterápiát jelentenek az Európai Unió számára, de a magyar miniszterelnök se akar kilépni a közösségből.

Azt elismerte a politikus, hogy az Európai Néppárton belül régóta hallani a Fidesz kizárásáról szóló hangokat, mondván, Orbánék nem illenek hozzájuk. Busek azonban felettébb ellenezne egy ilyen lépést, inkább sokkal több kapcsolatot támogatna a Fidesszel, ezért arra figyelmeztette az ÖVP-t, hogy figyeljenek jobban oda a magyar kormánypártra.

Az osztrák politikus ugyanakkor azt is elmondta, hogy az ÖVP és a Fidesz között alig van komoly párbeszéd. Szerinte nemcsak Orbánnal kellene beszélni, hanem kapcsolatot keresni azokkal is, „akik mellette, mögötte, alatta állnak”. Busek ilyennek tartja Balog Zoltánt, aki „nagyon nyitottnak mutatkozott mindig”.

„A Fidesz nem csak Orbánból áll. És az az érzésem, hogy igen gyorsan megváltozhat a hangulat Magyarországon”

- tette hozzá. Az Azonnali kérdésére, hogy a Fideszen belül is, azt válaszolta: elsősorban a Fideszhez közelálló értelmiségi közegben. Ezt arra alapozza, hogy sokat megfordul nyugat-magyarországi egyetemeken, és ott már érezni a változást.

„A fiatalok nem Orbánnal tartanak. És ha négyszemközt maradok pár konzervatív tanárral, ők is elég kritikusak”

- mondta.

Mesebeszédnek nevezte, hogy Orbán Viktor 2030-ig akar hatalmon maradni. „Nem fog addig maradni” - mondta.

Kurz mindent azért csinál, hogy hatalmon maradjon

Az osztrák politikára térve reagált arra is, hogy Ausztria lehetne-e a Kelet és a Nyugat közötti közvetítő. Busek szerint a jelenlegi bécsi kormány szereti magát így láttatni, de nem ez a helyzet.

„Az még ugyanis nem közvetítőszerep, ha Putyint túláradó szeretettel fogadják Bécsben, vagy ha egyes osztrák politikusok orosz cégekkel fonódnak össze”

- mutatott rá.

Sebastian Kurz osztrák kancellárról is elmondta a véleményét, akit „nagyon egyszerű” meghatározni:

„ő mindent azért csinál, hogy hatalmon maradhasson, ennyi a politikájának a lényege.”

 

Azonnal: Mussolinit is így határozták meg egykoron: célja csupán a hatalom.

Busek: Ja, Kurz nincs egyedül e beállítottságával.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) kapcsán úgy vélekedett, hogy e téren Kurz jól politizál, mert teret hagy koalíciós partnerének. Kurz ugyanis attól fél, hogy az FPÖ egyszerűen szétesik megint a kormányzati munkában, ahogy az történt 2000 után. Kurz ezért megadja az FPÖ-nek a lehetőséget, hogy a párt szabadon cselekedhessen bizonyos ügyekben.

Busek attól nem tart, hogy ez Ausztriában is orbanizációhoz vezetne, mert az osztrák társadalom elég erős ahhoz, hogy ilyet megakadályozzon. „De se az ÖVP, se az FPÖ nem akar magyarországi állapotokat Ausztriában” - jegyezte meg.

Fotó: vijesti.me