Hamilton rajt-cél-győzelme

Vettel és Bottas az elején ütközött.

Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte a Forma-1-es Francia Nagydíjat. A dobogó második fokára a Red Bull holland pilótája, Max Verstappen állhatott föl, akinek ez idei legjobb helyezése. A harmadik helyen a ferraris finn, Kimi Raikkönen végzett. A további pontszerzők: sorrendben: Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull), Sebastian Vettel (német, Ferrari), Kevin Magnussen (dán, Haas), Valtteri Bottas (finn, Mercedes), Carlos Sainz (spanyol, Renault), Nico Hülkenberg (német, Renault), Charles Leclerc (monacói, Sauber).

A futam első körében, rögtön az első kanyarnál a második helyről rajtoló Bottas és a harmadik rajtkockából induló Vettel összeakadt, mindkét autó megsérült, és bár a boxkiállás után vissza tudtak állni, mindketten alaposan visszaestek. Az ütközés miatt a biztonsági autót is be kellett küldeni, Vettelt pedig baleset okozása miatt 5 másodperces büntetéssel sújtották.

A futam közben felmerült az esélye, hogy elered az eső, ami izgalmasabbá tehette volna az amúgy nem túl izgalmas futamot, de ez végül az előrejelzések ellenére elmaradt.

A 47. körben a negyedik helyen autózó Raikkönen utolérte a harmadik Ricciardót, és mivel szuperlágy gumija jobban tapadt ellenfeléénél, simán megelőzte.

Az utolsó előtti körben Lance Stroll abroncsa robbant szét, és a veszélyes darabok miatt a versenyigazgatóság elrendelte a virtuális biztonsági autós fázist. (Ekkor a pilótáknak 40 százalékkal kell lassítaniuk.) Az utolsó körben ismét elengedték a mezőnyt, így Hamilton megszerezte a győzelmet.

A Mercedes brit versenyzője nemcsak a győzelemnek örülhetett, hanem annak is, hogy a világbajnoki pontversenyben visszavette a vezetést legnagyobb riválisától, Vetteltől.

A pontverseny állása:

  1. Hamilton 145 pont
  2. Vettel 131 pont
  3. Ricciardo 96 pont
  4. Bottas 92 pont
  5. Raikkönen 83 pont
  6. Verstappen 68 pont
  7. Hülkenberg 34 pont
  8. Alonso 32 pont
  9. Sainz 28 pont
  10. Magnussen 27 pont

A konstruktőri pontverseny állása:

  1. Mercedes 237 pont
  2. Ferrari 214 pont
  3. Red Bull 164 pont
  4. Renault 62 pont
  5. McLaren 40 pont
  6. Force India 28 pont
  7. Haas 27 pont
  8. Toro Rosso 19 pont
  9. Sauber 13 pont
  10. Williams 4 pont