Ma Szijjártón volt a sor nagyotmondásban: "Az EU legsikeresebb térsége Közép-Európa"

Már szinte látjuk ugrani a pannon pumát...

A külgazdasági és külügyminiszter, aki a visegrádi országok (V4) tőzsdei vezetőinek bemutatkozó fórumán vett részt a Londoni Értéktőzsdén (LSE), a rendezvényen kijelentette:

Közép-Európa teljesítményét a V4-gazdaságok teljesítménye alapozza meg.

"Ma már nem túlzás azt mondani, hogy az Európai Unió növekedésének motorjává egyre inkább Közép-Európa, azon belül a V4-együttműködésben részes országok válnak"

- tette hozzá, ám főnökéhez hasonlóan arról már ő sem szólt, hogy ebben a relatív sikerben Magyarországnak igencsak miniatűr szerep jut.

Orbán szerint a nyugat irigy a közép-európai sikerekre, ezért kritizálják őt

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Brüsszel alapvetően azért támadja őt, mert határozottan képviseli a magyar kormányzat és a visegrádi országok (V4) politikáját, amely ma sikeresebb, mint Európa nyugati felének politikája. A kormányfő nagyvonalúan figyelmen kívül hagyta azt a tényt, hogy ezekhez a viszonylagos sikerekhez régiós sereghajtóként se neki, se Magyarországnak nem sok köze van.

Szijjártó Péter szerint "az európai gazdaság, az európai versenyképesség tengelye Nyugat-Európából Európa közepe felé mozdult el".

Hozzáfűzte azt is, hogy a V4-gazdaságok GDP-je tavaly átlagosan 4,1 százalékkal nőtt, miközben az EU egészének átlagos gazdasági növekedése 2,4 százalék volt.

Szerinte ebből érthető,

"miért merjük kimondani, hogy mi lettünk Európa növekedési motorja".

Kijelentette: a négyek átlagos államadósság-rátája 52 százalék, az EU-átlag 82 százalék. Szijjártó Péter szerint mindez nagyon egyértelmű jele a költségvetési fegyelemnek. Igen, annak fegyelemnek, ami hazánkban épp az elmúlt időszak fideszes költekezései miatt borult fel, és

ami miatt az Európai Tanács 350 milliárdos költségvetési korrekciót sürget, és szankciókat helyezhet kilátásba hazánk ellen.

Uniós szankciók jöhetnek: 350 milliárdos korrekcióra szorul a magyar költségvetés

350 milliárd forintos korrigálásra szorul a magyar költségvetés az uniós pénzügyminiszterek szerint, erről az Európai Tanács (ET) pénteki ülése után határozatot is kiadtak - áll az ATV összefoglalójában. A bírálat oka, hogy Magyarország nem teljesítette azt a vállalását, hogy másfél százalékon tartja a strukturális hiányát.