Észak-Korea jelenleg is fejleszti a fegyvergyártást kiszolgáló atomerőművét?

A szingapúri Donald Trump-Kim Dzsongun csúcstalálkozón, ahogy Panmindzsonban is, a dél-koreai elnökkel az oldalán, és úgy általában az utóbbi időben az észak-koreai diktátor elkötelezettnek tűnt az atommentesítést illetően.

A The Guardian viszont azt írja, a 38 North nevű oldalra hivatkozva, hogy a fegyvergyártás érdekében működtetett jongbjoni atomerőműben friss fejlesztések történtek.

Úgy tűnik, hogy átalakították a plutóniumot gyártó reaktort, valamint felhúztak több új épületet is a telepen. A felvételek június 21-én készültek, a 38 North szerint gyorsütemű fejlesztések történtek, az építkezések célja ismeretlen. A műholdképeket itt megnézheti.

A szingapúri nyilatkozat harmadik pontja így szól: "megerősítve a 2018. április 27-én aláírt panmindzsoni deklarációt, a KNDK elkötelezi magát, hogy a Koreai-félsziget teljes atommentesítésén fog dolgozni."

Ezt írta alá Trump és Kim

Az Egyesült Államok és a KNDK (Koreai Népi Demokratikus Köztársaság) elkötelezi magát, hogy új kapcsolatokat alakít ki a két ország népeinek békére és prosperitásra törekvésével összhangban.Az Egyesült Államok és a KNDK közös erőfeszítéseket tesz, hogy a tartós és stabil béke rendszerét alakítsák ki a Koreai-félszigeten.Megerősítve a 2018.

(fotó: A jongbjoni atomerőmű 2008-ban.)