Így csinált hülyét a Fradiból néhány ghánai szélhámos

A Fradi most azt próbálja bizonygatni, hogy a játékos nem is 20, hanem 30 éves.

Idén nyáron igazolt a belga első osztályú Genk csapatához Joseph Paintsil, aki az előző szezont a Fradiban töltötte. A ghánai játékos az FTC, és az egész bajnokság egyik legjobbja volt, ám a Ferencváros mégsem tudott belőle pénzt csinálni: a Transfermarkt szerinti 3 millió eurós átigazolási díjat Paintsil nevelőklubja, a Thema Youth kapta.

Kubatov Gábor FTC-elnök tegnap sajtótájékoztatón újságírói kérdésre árulta el: közigazgatási eljárást indítottak, ugyanis kiderült, nem biztos, hogy Paintsil annyi idős, amennyi a papírjaiban szerepel. Ebben nincs igaza a Fradi elnökének, és ezzel valószínűleg ő is tisztában van. De hogy megértsük az egész történetet, ugorjunk az elejére!

Joseph Paintsilt az egyik legnagyobb ghánai tehetségnek tartják, nem véletlen, hogy tavaly nyáron szemet vetett rá a Borussia Dortmund. Megállapodniuk azonban nem sikerült a tehetséges labdarúgóval, így történhetett, hogy az átigazolási időszak utolsó perceiben aláírt a Ferencvároshoz. Egy évre kölcsönben érkezett, ám a szerződés opciós jogot is tartalmazott, melynek értelmében a Fradi egy alacsony összegért megvásárolhatta volna a középpályást, ha meg tud állapodni vele a fizetésében.

Paintsilről már az első megmozdulásain látszott, hogy kiváló focista. Jól cselezett, sebessége az NBI mezőnye fölé emelte, kiválóan lőtt távolról és a Videoton ellen megszerezte a 2017-es év legszebb gólját is.

Nem csoda, hogy a Ferencváros élni kívánt az opciós jogával, ezért télen jelezték, végleg megszereznék a játékost, akinek ajánlatot is tettek. A Fradi labdarúgó szakosztályát vezető Orosz Pál szerint a ghánai labdarúgó erre rá is bólintott, így az értékes focista potom pénzért lett a Fradié.

Elméletileg.

A bonyodalmak azonban ekkor kezdődtek: Paintsil ugyanis nem jelent meg a téli szünet utáni első edzéseken, a Fradi pedig nem érte el telefonon sem őt, sem a menedzserét. A ghánai sajtó közben arról cikkezett, hogy a labdarúgó már előrehaladott tárgyalásokat folytat a belga Genk csapatával. A Fradi egyéves kölcsönszerződése viszont még az opció nélkül is élt, a játékos menedzsere pedig még a magyar futballban is meredeknek hangzó kifogásokat talált arra, miért nem jött vissza Magyarországra Paintsil.

A menedzser Emmanuel Gyasi egy Németországban élő 28 éves ghánai származású férfi, aki maga is labdarúgó, igaz, csak a német amatőr ligában játszik. Íme a menedzseriroda munkatársai, középen a vezetővel, Gyasival:

  • Gyasi először azt állította, hogy a játékos azért nem tért vissza Magyarországra, mert a téli szünet alatt Ghánában maláriás lett.
  • Később egy ghánai portálnak adott interjújában azt állította, a Ferencváros átverte őt, mert szóban abban egyeztek meg nyáron, hogy Paintsil fizetése 5 mérkőzés után megemelkedik, ez azonban nem szerepelt a szerződésben, amit végül úgy írt alá, hogy nem olvasta el.
  • Végül bedobták az atombombát is: Paintsil azért nem jött vissza, mert attól félnek, ha megjelenne, rasszista megjegyzéseket tennének rá!

A Fradi egy zürichi jogi irodához fordult, hogy érvényesítse az érdekeit, a Genknél valószínűleg belátták, hogy ez a történet nem stimmel, így visszaléptek Paintsil szerződtetésétől, Gyasi pedig szintén meghátrált, Facebookon azt írta ki, a játékos ugyan maláriás, de amint felépül, már repül is Magyarországra, hogy a szurkolók segítségével bajnokságot nyerjen.

A Fradi ugyan csak ezüstérmes lett, ám a szezon végeztével ismét terítékre került a légiós ügye, a szurkolókat az foglalkoztatta, hogy Orosz Pál állításainak megfelelően tényleg lehívták-e az opciót a szerződésből, hogy a játékos a jövőben is a Ferencvárost erősíthesse vagy értékesítésével szép bevételre tegyen szert a klub.

Kiderült, hogy nem: a Genk megállapodott a ghánai Thema Youth-tal, hogy 3 millió euróért megveszi tőlük a középpályást, a Fradi pedig Paintsil és pénz nélkül maradt.

A Fradinál már korábban tudhatták, hogy baj lesz, ezért egy héttel a transzfer előtt kihozták a kormányközeli Pesti Srácokon a hírt: Paintsil valójában nem is 20, hanem 30 éves!

Hogy ez hazugság volt, az teljesen egyértelmű: néhány évvel ezelőtti Facebook-képein egyértelműen látszik, hogy Paintsil akkor még fiatalkorú volt, így semmi esetre sem lehet 30 éves.

A fideszes portál állítását azzal a dokumentummal támasztotta alá, amit télen Paintsil menedzsere küldött el a Ferencvárosnak, igazolva, hogy a Paintsil valóban maláriás.

Ez azonban akkora öngól volt, hogy azt még Tokody Tibor is megirigyelné, kiderült ugyanis, milyen kaliberű emberek vették hülyére a Ferencvárost.

A papír vélhetően egy borzalmas minőségű hamisítvány, azon még a játékos neve is el van írva, és születési dátum sem szerepel rajta, csak annyi, hogy "Age: 30 years", ami egy hivatalos dokumentumon nem igazán fordulhatna elő. (Valószínűleg fogták egy maláriás beteg kórlapját, és átírták rajta a nevet, de még azt is rosszul.)

A papírt ráadásul az a MicroMedical nevű ghánai egészségügyi intézmény állította ki, ami talán nem is létezik: a Facebookon mindössze 7 kedvelőjük van, a borítóképen pedig egy 2016-os naptár látható, melyen egy fekete férfi gurít egy gumiabroncsot a tengerparton.

Az intézmény honlapja nem érhető el, e-mail címük egy ingyenes Gmail-fiók. Ő pedig itt állítólag a kórház vezetője, Edward Yaw Afriyie, aki megállapította a maláriát:

Közben a szóbeszédekből és nyilatkozatokban elejtett mondatokból kiderült az is, mi történhetett valójában télen: Gyasi e-mailben jelezte, hogy elfogadják a Ferencváros fizetési ajánlatát és az opció életbe lépését, ezért beszél Orosz Pál arról, hogy írásbeli megállapodás született. A játékos azonban semmiféle erről szóló szerződést nem írt alá.

A Fradi vezetősége most az UEFA-nál és a FIFA-nál is eljárást indított, mert úgy vélik, a játékos nem igazolhatott volna a Genkhez. Paintsil ellen pedig közigazgatási eljárást indítanak, mert nem annyi idős, mint amennyinek mondta magát - valószínűleg a Fradinál is tudják, hogy ebben nincs igazuk, csak bosszút akarnak állni. Hogy a hosszú ideig elhúzódó eljárások végkimenetele mi lesz, kérdéses, a sztori viszont jelenleg ott tart, hogy néhány ghánai szélhámos hülyét csinált a milliárdokból működő, állami hátszéllel bíró Ferencvárosból.

Utószó: talán a fenti történet lehet az oka, hogy a Fradi most már csak a világ legőszintébb menedzsereivel tárgyal: a klubnál épp próbajátékon szerepel a szintén ghánai Abdul Latif, aki a promóvideója alapján annyira szar, hogy úgy tűnik, az ügynöke még abban sem próbál hazudni, hogy ügyfelét jó focistának mutassa be.