Nemzetközi botrányt okozott a második horvát gól szerzője

Az egykori Dinamo Kijev-játékos Ukrajnát éltette.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) fegyelmi bizottsága hivatalosan figyelmeztette az oroszországi világbajnokságon elődöntős horvát válogatott egyik játékosát, Domagoj Vidát. A védő azzal érdemelte ki a FIFA figyelmeztetését, hogy a házigazda Oroszország ellen megnyert szombati negyeddöntőt követően azt kiabálta, hogy „dicsőséget Ukrajnának!”

Ognjen Vukojevic, a horvát válogatott stábtagja – aki Vidához hasonlóan pályafutása során megfordult a Dinamo Kijevben – ezt még annyival egészítette ki, hogy „ez győzelem volt a Dinamo és Ukrajna számára is, gyerünk Horvátország!” Miután az erről készült videofelvétel felkerült az internetre, az oroszokat felháborította az eset.

Ukrajna és Oroszország között a Krím-félsziget hovatartozása miatt 2014 óta feszült a politikai helyzet, amely katonai konfliktushoz vezetett.

Vida a Sport Express című újságnak azt nyilatkozta: nem volt semmiféle politikai üzenete a mondandójának, csak a kijevi csapattársainak akart viccesen üzenni.

„Szeretem az oroszokat és az ukránokat is” – mondta a kijevi védelmet 2013-tól idén januárig erősítő 29 éves horvát labdarúgó, aki a negyeddöntő hosszabbításában gólt fejelt, és a 4-3-ra megnyert tizenegyespárbajban is értékesítette lehetőségét.

Mindent beleadott mindkét csapat, büntetőpárbajjal Horvátország az elődöntős

Két úgynevezett „kiscsapat" jutott a legjobb nyolc közé, ahol Oroszország, valamint Horvátország csapott össze. A házigazdák csoportmásodikként, Uruguay mögött jutottak be a nyolcaddöntőbe, majd nagyon szervezett védekezéssel, a büntetőrúgásokat idegekkel jobban bírva verték a korábbi világ- és Európa-bajnok spanyol válogatottat.