Hajtós, egygólos meccsen jutott döntőbe Franciaország

Megállították Brüsszelt.

A nagyobb nemzetközi tapasztalattal rendelkező francia csapat vagy a belgák aranygenerációja? Ez volt a mai szentpétervári elődöntő nagy kérdése. A franciáknak egy döntetlenjük volt (Dániával játszottak egy „emlékezetesen unalmas 0-0-t), majd a nyolcaddöntőben gólzáporos meccsen búcsúztatták Argentínát, a negyeddöntőben pedig Uruguay nem tudott komolyabb ellenállást kifejteni.

A belgák mindhárom csoportmeccsüket megnyerték, majd Japán ellen fordítottak az utolsó percben 0-2-ről 3-2-re, a legjobb nyolc között pedig Brazíliát verték meg 2-1-re.

Egymás elleni meccsük is tapogatózással kezdődött, látszott, hogy nem akarnak egymásnak esni. Az első említésre méltó esemény, már-már lehetőség a 6. percben esett: Hazard húzta meg a bal oldalon, lapos beadását a védők rúgták szögletre. Negyed óra után viszont felgyorsultak az események, futószalagon jöttek a helyzetek. A 13. percben belga lehetőség: Mbappé kapott remek kiugratást középen, labdával együtt mindenkit lefutott, de Courtois jól jött ki a kapuból és elcsípte a játékszert. A 16. percben újból a belgák: egy, a franciák által a tizenhatos előterében eladott labdát De Bruyne pöckölt Hazardhoz, aki egyből lőtt, a labda alig kerülte el a hosszú alsó sarkot. A 18. percben francia gólszerzési alkalom: Matuidi lőtt kapásból, de Courtois biztosan fogta a középre tartó lövést. Rá egy percre, a 19. percben Hazard húzott befelé, megcélozta a hosszú felső sarkot, Fellaini elől Varane csúsztatta szögletre a labdát. Nemsokára megint a belgák jöttek. A 21. percben egy szögletet röviden szabadítottak fel a francia védők, Alderweireld utána ment, fordulásból lőtt, a kapu bal oldalába tartó lövést Lloris bravúrral védte. A 28. percben pedig Verthongen laposan érkező beadását vágta ki Umtiti. A meghajtott belga negyed óra után a galloknak jöttek lehetőségek. A 31. percben Griezmann legurított egy szabadrúgást Pavard-nak, akinek beívelését Giroud csúsztatta a bal kapufa mellé. Három perc múlva, a 34. percben Griezmann tette ki a jobb szélre Mbappénak, ő egyből középre a gólhelyzetben levő Giroud-nak, aki azonban elcsúszott. Újabb három perc múlva, a 37. percben Griezmann indult meg, végigszlalomozott a belga játékosok között, a végén azonban gyengén és mellé lőtt. Ha időben passzolt volna, üresen találta volna Mbappét, utóbbi azonban később lesre futott. Óriási francia helyzetet jegyezhettünk fel a 39. percben: Mbappé csodásan passzolt Pavard-nak, aki éles szögből lőtt kapura, Courtois bravúrja révén a kapus lábáról ment szögletre a lövés. A félidő végére pedig egy belga lehetőség maradt: a 46. percben Witsel beadását Umtiti elvétette, Lukaku azonban épp erre nem számított, így róla pattant ki a labda.

A második félidő is belga lehetőséggel indult. A 47. percben Witsel ívelt be, Varane mellett megtalálta Lukaku fejét, de a labda a felső léc fölött hagyta el a játékteret. Az 51. percben a franciák megszerezték a vezetést. Matuidi passzolt Giroud-hoz, aki ráfordult, a lövés Kompany lábán pattant meg és ment szögletre. A sarokrúgást Griezmann ívelte be a rövid sarokra, Umtiti megelőzte Fellainit, és befejelte a belga kapuba (1-0). A belgák nem tudtak igazán magasabb fokozatba kapcsolni, sőt újabb francia helyzet következett. Az 56. percben Mbappé és Matuidi indult meg, előbbi utóbbinak passzol remekül, de lövésébe belelépett Anderveidelt. Nem sokkal később ugyancsak Mbappé adott álompasszt Giroud-nak, az ő lövésébe Dembelé lépett bele. Utána voltak lehetőségeik a belgáknak, de nem jelentettek igazi veszélyt Lloris kapujára. A 61. percben a csereként beállt Mertens adta be a labdát, a francia védők nem tudtak felszabadítani, jött De Bruyne, aki viszont eltörte a lasztit. A 65. perc Fellaini előzte meg Pogbát, de tízméteres fejese kb. egy méterrel mellé ment. Utána sokáig semmi nem történt, a mezőnyben folyt a játék. A 81. percben belga tilitoli után Lukaku lőtt, de lövését blokkolták, a második hullámban érkező Witsel lövését pedig Lloris védte. A meccs vége felé, a 89. percben még De Bruyne ívelt be egy labdát, Lukaku alig maradt le a fejesről. Ennyi volt a belgákban, innen pedig már csak két francia kontra ér említést. A 93. percben Griezmannhoz került a labda középen, jobblábas lövésére leért Courtois, majd a 96. percben Pogba tologatta a labdát, kitette a balösszekötő helyén érkező, frissen beállt Tolissónak, akinek hosszú sarokra tartó lövését védte Courtois.

Franciaország tehát készülhet a Moszkvában, magyar idő szerint vasárnap délután 5 órakor kezdődő döntőre, Belgium pedig a bronzmeccsre, mely Szentpétervárott, magyar idő szerint szombaton délután 4-kor kezdődik.

A két csapat ellenfeleiről a holnapi Horvátország–Anglia elődöntő dönt, mely magyar idő szerint este 8 órakor kezdődik.

A Ferencváros nem lépett pályára…

Vb-elődöntős a Fradi!

„Holnap a Ferencváros-Belgium elődöntővel folytatódik a vébé, Szentpéterváron lesz a mérkőzés" - közölte az M1 bemondója hétfő este. A mondat azóta hatalmasat fut az interneten a nyolcvanmilliárd forint közpénzből működő és az utóbbi években a Fidesz pártszócsövévé silányított adójának elszólása.A bemondó (vagy a súgógépet feliratozó munkatárs) hibáját a Nemzeti Troll Facebook-oldal szúrta ki.