A Jobbik megakadályozta az ellenzéki frakciók pénzügyi ellehetetlenítését

Kikerültek a tervezetből az ellenzék tönkretételére irányuló javaslatok.

Mint arról beszámoltunk, az átlagfizetés háromszorosára emelnék a parlamenti képviselők fizetését egy kormánypárti javaslat szerint, a politikusoknak emelkedne a lakhatási támogatásuk is. A Fidesz szerint a tiszteletdíj az általuk vállalt munkával arányosan alakul. Az emelés egy képviselő esetén az eddigi bruttó 748 ezer forint helyett bruttó 948 ezret jelentene. A képviselői alapbér-növekedés miatt a lakhatási támogatásuk is emelkedik, ennek indokaként a fővárosi albérletárak emelkedését nevezték meg.

Ugyanebben a módosító javaslatban szerepeltek azok a tervek is, melyek nehéz helyzetbe hozták volna az ellenzéki pártokat: a frakciók a jövőben jóval kevesebb pénzből gazdálkodhattak volna. A számítás alapja a képviselői létszám volt, ami alapján egyedül a Fidesz-frakció járt volna jól. A tervek szerint ráadásul a pénz elosztásakor jelentős különbséget jelentett volna az is, hogy a képviselők listáról vagy egyéni mandátum alapján jutottak a parlamentbe, ami ismételten a Fideszt hozta volna előnyös helyzetbe.

Az Azonnali cikke szerint a Fidesz és a KDNP meglepetésre végül engedett a javaslatból a Törvényalkotási Bizottság pénteki ülésén.

A portálnak nyilatkozott Hegedűs Lorántné, aki szerint az eredeti javaslat működésképtelenné tette volna az ellenzéki frakciókat.

A Jobbik javaslatára – amelyet az MSZP is támogatott – kikerült az elképzelésből a frakciók pénzének megnyirbálását jelentő rész, illetve sokkal méltányosabb lett a különbségtétel az egyéni és listás képviselők között.

Az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd politikusai így megszavazták a tervezetet, az LMP távol maradt az üléstől, a DK pedig nemmel szavazott.

Trükközni próbált a Fidesz?

Az Azonnali szerint többen zsarolásként értelmezik a kormánypárt húzását: az ellenzék névleges támogatását elérték a fizetésemeléshez azzal, hogy nem lehetetlenítik el a frakcióikat. 

Ha így is van, nem feltétlenül járt sikerrel a kormány.

Az összegző javaslatot, mely az ülésen tárgyalt többi módosítást is tartalmazta, már nem szavazták meg a jobbikosok, mert nem tartják vállalhatónak a képviselői fizetésemelést.

Portálunk megkereste az ügyben Jakab Pétert, a Jobbik szóvivőjét, aki így fogalmazott:

"Ha az ország gazdasága lehetővé teszi a képviselők béremelését, akkor tegye lehetővé az egészségügyben, oktatásban és egyéb ágazatban dolgozók béremelését is. Miután az erre vonatkozó javaslatainkat a Fidesz eddig lesöpörte az asztalról, a képviselői fizetésemelést is magába foglaló végső módosítójavaslatot a Jobbik nem támogatta". 

Mint mondta, legerőseb ellenzéki pártként tovább küzdenek a parlamentben azért, hogy a mintegy 700 ezer közalkalmazott és köztisztviselő bére emelkedjen, és megmaradjon a dolgozók cafeteriája. Ezekről a jobbikos javaslatokról már jövő hét pénteken szavazhatnak a képviselők. 

"Reméljük, hogy a Fidesznek a dolgozók béremelése is legalább olyan fontos lesz, mint a politikusoké" - mondta.

Jakab úgy véli, emellett a Jobbik fontos győzelmet is aratott, hiszen sikerült keresztülvinniük egy olyan módosító javaslatot, amellyel megakadályozták azt, hogy a Fidesz anyagilag tönkretegye az ellenzéki frakciókat. 

"A kormánypárt ugyanis a képviselők béremelésével együtt az ellenzéki frakciók anyagi ellehetetlenítésére is javaslatot tett, csökkentve forrásaikat. A Jobbik ezt megakadályozta, így stabil alapokon tudjuk tovább folytatni az Orbán rendszerrel szemben vívott küzdelmünket" - fogalmazott a szóvivő.