"Bezárhatjuk a kaput" - jövőre az összeomlás szélére kerülhet a rendvédelem a túlórapénzek eltörlése miatt

Már most megindult a leszerelési hullám. 

A B1 blog szerint a múlt héten az az információ jutott el a rendőrökhöz, hogy megszűnik a fizetős túlóra. A rendőri vezetők pedig utasításba kapták, hogy próbálják meg csúsztatással megoldani a túlórákat, mert nincs pénz azok kifizetésére.

Elveszik a rendőrök túlórapénzét?

A b1.blog.hu írt arról, hogy a rendőrségnél új túlóra-rendszert vezetnének be, amely tömeges kilépési hullámot indíthat el.Forrásaik szerint ugyanis a múlt héten a rendőröknek le kellett jelenteni az alosztályok túlóra számát, majd közölték a kapitányságokkal, hogy le kell felezni azokat. A héten pedig az az információ jutott el a rendőrökhöz, hogy megszűnt a fizetős túlóra - írta a portál.

A Lemil had-és rendvédelmi blog arra kérte rendőr olvasóit, hogy nevük elhallgatása mellett számoljanak be saját tapasztalataikról, és arról, hogy szerintük mennyire lehetnek igazak a híresztelések. A felhívásra 34 visszajelzést kaptak, amelyekből igen sötét jövőkép rajzolódik ki. 

A Készenléti Rendőrségnél már most az az ukáz, hogy "próbáljunk meg kevesebb túlórát teljesíteni". A blog kérdésére válaszoló rendőr szerint "iszonyat sokan szerelnek már most le" és, ha így megy tovább, 

"jövőre az év közepén bezárhatjuk a kaput egy kis időre."

Egy másik kollégája azt írja, előfordult, hogy a készenlétisek közül

egyetlen hét alatt 90 (kilencven) ember adta vissza a jelvényt.

A blog azt írja: a túlórapénzek megvonásának ötlete nem újdonság, még egy 2015-ben elfogadott törvény rögzítette. hogy 

2019 január elsejétől a kifizetések megszűnnek, a teljesített túlórákat kizárólag csúsztatással lehet ellentételezni.

Vagyis, ha a rendőr az előírt munkaidejénél többet kényszerül dolgozni, akkor azért a jövőben pénzt nem, csak plusz szabadnapokat kaphat. Az elmúlt három évben nyílt titok volt a testületnél, hogy, ha az új szabályozás életbe lép, az működésképtelenné teheti a rendőrséget, ám mindenki abban bízott, hogy 

"Ilyen idióták azért nem lesznek, majd módosítják. Hát nem tették."

A rendelkezés bevezetésének előkészítése pedig a blognak küldött visszajelzések szerint gőzerővel folyik. Több, különböző területen dolgozó rendőr is arról számol be, hogy jelentősen visszafogták náluk a túlórák, vagy azok kifizetésének lehetőségét. 

A túlórapénzek megvonásával két komoly gond van. Egyrészt a testület a jelenlegi, átlagosan 15%-os létszámhiány mellett csak akkor képes ellátni feladatát, ha tagjai jelentős, akár a törvényben rögzített maximálisnál is jóval több plusz szolgálatot vállalnak. Ha ezt nem anyagaikban, hanem szabadidőben váltják meg nekik, akkor lesznek olyan időszakok, amikor 

egyszerűen alig lesz dolgozó rendőr egy-egy kapitányságon, vagy szervezeti egységnél.

A blog szerint a Készenléti Rendőrség - sokszor a határon teljesített szolgálat miatt - elképesztően magas, akár 1000 fölötti túlórát is lehúzó tagjai az új szabályozása szerint akár 6 hónapnyi csúsztatást is kaphatnának. Vagyis 

az év egyik felében szénné dolgoznák magukat, majd a második felében be se kellene menniük.

Másrészt az állomány jelentős része elsősorban éppen ezért a többletjövedelemért állt rendőrnek.

"Nem titok, hogy a felszerelésnél az egyik mézesmadzag a bőséges, fizetettt túlóra volt, a toborzók még egy-két éve is ezzel hülyítették az érdeklődőket. Nekem például négy évvel ezelőtt konkrétan azt mondták, hogy ne riasszon vissza az alacsony alapilletmény, a fizetett túlórákkal 30-40 százalékot nyugodtan rászámíthatok." 

 - írja egyikük. 


"Már mindent elvettek, ami miatt az ember rendőrnek állt: előrehozott nyugdíjat, egyéb juttatásokat, elveszik a cafeteriát, most a fizetett túlmunkát. A társadalmi megbecsülésünk a béka segge alatt van, az egész testület a politika játékszerévé vált." 

 - panaszolja egy másik egyenruhás. 

A feszültséget tovább fokozhatja, hogy a jövőre életbe lépő törvény szerint az összes rendvédelmi dolgozó közül 

egyedül a nemzetbiztonsági szolgálatok munkatársainak fizetnék ki a túlmunkát.

A rendvédelmi blog szerint, ha az új szabályozást ebben a formában bevezetik, akkor a rendőrség az összeomlás szélére kerülhet, a közbiztonság pedig drámaian romolhat. A csúsztatások formájában kiadott szabadnapok miatt a testület úgy fog működni, mintha

20-25%-al csökkentették volna a létszámát. 

és ebben a becslésben még nincsenek is benne a leszerelők. 

Hasonlóan aggasztó hírek érkeznek a büntetés végrehajtás területéről is.  az alacsony bérek és a munkakörülmények miatt tömegesen szerelnek le innen is az egyenruhások.

Több intézményben is előfordul, hogy adminisztratív munkatársakat, irodistákat fognak be biztonsági feladatokra.

A helyzet augusztus 20-a után fordulhat igazán komolyra, amikor véget ér az ítélkezési szünet és újabb elítéltek érkeznek az amúgy is túlzsúfolt magyar börtönökbe, akiket várhatóan a jelenleginél is kevesebb bv-snek kell majd őriznie.