Több mint kétszáz önkormányzatot vihet csődbe az Államkincstár

Pont azokkal a településekkel tolnak ki, ahol áprilisban nagyot ment a Fidesz.

A Magyar Államkincstár ugyanis kétszáz falutól követeli kamatostól a még 2015-ben uniós forrásból vásárolt falugondnoki buszok normatíváját - erről beszélt a HírTV-nek pénteken Komlóska polgármestere, Köteles László.

Az intézkedésre egy adminisztratív hiba miatt kerül sor, mivel az érintett önkormányzatok állítólag nem tudták, hogy a 600 fő alatti településeken szociális szolgáltatásként üzemelő, főleg az idős lakosoknak segítséget nyújtó gépjárművek rendszámait le kellett volna jelenteniük a Kincstárnak.

A kincstár átlagosan 3 millió forint körüli összeget követel a kistelepülésektől, amit az önkormányzatok számláira kivetett inkasszóval hajtanának be.

Több önkormányzat az eljárás miatt beperelte az államot, a bíróság pedig nekik adott igazat, a többi 206 falu fölött azonban a mai napig ott lebeg a pénzmegvonás réme.

2018. január elsejétől egyébként megszűnt a rendszám bejelentésének kötelezettsége, miután az EMMI-nél belátták, hogy úgy hülyeség a szabályozás, ahogy van, ám ettől függetlenül a követelések nem szűntek meg.

(Fotó: Béli Balázs / Alfahír)