Valamiért nem tudják börtönben tartani, megint kiengedték a barátnőjét megkéselő és baltával leütő volt NAV-os igazgatóhelyettest

Egyre érdekesebb dr. K. Gyula brutális ügye.

Márciusban írtuk meg, hogy szabadlábra került egy férfi, miután az országgyűlési választásokon elindította az egyik kamupárt. A törvény értelmében ugyanis a jelöltek ugyanolyan mentelmi jogot kapnak, mint a parlamenti képviselők, így az indulót nem tarthatták rácsok mögött, március 20-án szabadon kellett engedni. Dr. K. Gyulát az Összefogás Párt nevű kamupárt képviselőjelöltjeként szabadították ki a sittről, ahol azért ült, mert

2015. február 25-én konyhakéssel, majd baltával életveszélyesen megsebesítette élettársát,

többek között megszúrta egy késsel a nyakát, majd egy baltával fejen is vágta. A nő életét csak a szakszerű orvosi ellátás mentette meg.

A férfi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Adóigazgatóságának igazgatóhelyettese volt, a sértett pedig ugyanitt volt adóellenőr. A Civishír részletes cikkben írt a bűnesetről és a furcsa párkapcsolatról.

A lényeg az, hogy miután a férfi jelölt lett, még fel lehetett volna függeszteni a mentelmi jogát, de valamiért a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ezt sem tette meg, a bíróság erre irányuló kérését leszavazták. Végül lezajlott az április 8-i választás, és dr. K. Gyula mentelmi joga is megszűnt, tehát ezen a ponton rögtön vissza kellett volna mennie a börtönbe.

Ez azonban nem történt meg, a férfi szabadlábon maradt, egyszerűen azért, mert nem rendelték el újra az előzetes letartóztatását -sőt még tárgyalása is volt, ahová szabadlábon érkezett, és ahonnan szabadlábon távozott.

Az Alfahír ekkor érdeklődött a Nyíregyházi Törvényszéknél, hogy visszaállították-e az előzetes letartóztatását a vádlottnak, akit nem elég, hogy szándékosan egy kamupárt hozott ki, hanem elég komoly ügyben, „előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérletével” vádolnak.

Elismerték, hogy nem rendelték el, és a férfi szabadon van.

Érdekes módon cikkünk megjelenése után három nappal, a következő tárgyaláson, 2018. május 28-án újra elrendelték az előzetes letartóztatást, és dr. K. Gyula már el sem hagyhatta a tárgyalótermet, a büntetőeljárás annak módja szerint újraindult. Az indoklás szerint ekkor már megalapozottnak találták a szökés, elrejtőzés, az eljárás meghiúsítása, valamint a bűnismétlés veszélyét.

Azonban eltelt két hónap, és a Nyíregyházi Törvényszék megint megváltoztatta álláspontját. Hétfőn közleményt adtak ki arról, hogy a férfit megint szabadon engedték.

A közlés szerint az eljárásban 5 millió forint óvadék ellenében megszüntették dr. K. Gyula letartóztatását, és bűnügyi felügyeletet, nyomkövető eszköz alkalmazását, valamint az áldozatától való távoltartást rendeltek el vele szemben. A bűnügyi felügyelet keretében a vádlott nem hagyhatja el lakóhelyének közigazgatási területét sem.

A végzés nem végleges, az ügyész fellebbezést jelentett be.