Szeptembertől nem Szivek Norbert lesz a Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatója

Nem tetszett neki, hogy megváltozott a feladat és a hatáskörök.

A tájékoztatás szerint utódjának kinevezéséről hamarosan döntés születik.

Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a jövőben a nemzeti vagyon kezelésének stratégiai kérdéseiben tanácsadóként számít Szivek Norbert szaktudására - közölték.

Szivek Norbert 2015 és 2018 között vezette a nemzeti vagyonkezelőt, ebben az időszakban csaknem 400 milliárd forinttal nőtt az állami társaságok, és további 2500 milliárd forinttal az MNV Zrt. által kezelt ingatlanvagyon értéke. Nevéhez fűződik továbbá az állami vagyonelemek átlátható értékesíthetőségét lehetővé tevő elektronikus aukciós rendszer bevezetése is - írták.

Szivek Norbert az MNV vezéreként óriási vagyon gondozásáért felelt, 2016-os adatok alapján a szervezet alá tartozó cégek összértéke 10 776 milliárd forint volt, saját vagyona további közel 8,1 milliárd forintot tett ki. A 24.hu tavaly közölt összeállítása szerint a főállású MNV-vezér neve a Mol, a Magyar Posta, a Richter Gedeon Nyrt., az MVM Magyar Villamos Művek, a Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetség, valamint a Panrusgáz Gázkereskedelmi Zrt. igazgatósági vagy felügyelőbizottsági tagjaként is szerepel a fizetési listákon. Így a béren kívüli juttatások és prémium nélkül 5 milliós vezérigazgatói fizetés mellett további legalább 2,5 millió forint érkezik minden hónapban Szivek számlájára. A különböző hivatali feladatok mellett jut idő és energia saját bizniszre is: egyik legfontosabb üzlettársa Tiborcz István, akivel különböző cégeken keresztül közös érdekeltségükbe tartozik a Budapest belvárosában található, egykori Mahart-székházat is magában foglaló épületegyüttes. A beruházást több pénzintézet – köztük az Eximbank, a Gránit Bank és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. – is több milliárddal hitelezi, illetve hitelezte. Szivek másik érdekeltsége, a Lexan Holding Zrt. lakóparkot épít a XIII. kerületi Duna-parton - írta a lap.