Péntekig marad a hőségriasztás

Legalábbis addig biztosan.

A másodfokú hőségriasztás ismételt elrendeléséről döntött az országos tisztifőorvos.

Kovács Attila keddi budapesti sajtótájékoztatóján közölte, a hőségriasztás kedd éjféltől péntek éjfélig tart.
   
Az intézkedésről értesítették a megyei kormányhivatalokat, az egészségügyi és a szociális intézményeket, a védelmi bizottságokon keresztül pedig a nagyobb infrastruktúraüzemeltetőket. 
   
A szakember ismételten kiemelte, hogy a napokig tartó meleg idő már az egészséges szervezetet is megterheli, ezért fokozottan oda kell figyelni a megfelelő folyadékfogyasztásra és öltözetre, és lehetőség szerint 11 és 15 óra között senki ne tartózkodjon a tűző napon.
   
Mint mondta, kánikula idején úgy csökkenthetjük a hőség negatív hatását, ha a lakásból kizárjuk a meleget, besötétítünk, és éjszaka szellőztetünk, ezen kívül a gyakori zuhanyozás és a test vizes borogatása is ajánlott. Rendkívül fontos a sok folyadék fogyasztása, erre az idősek esetében kiemelten kell figyelni. Azt tanácsolta, hogy óránként egy pohár vizet igyon meg mindenki.
   
Az országos tisztifőorvos kitért arra, hogy a hőségriasztás lehetőséget ad egy sor más intézkedésre, ilyen lehet a munkaidő-kedvezmény azokban a munkakörökben, amelyekben fokozott hőhatásnak vannak kitéve a munkavállalók, továbbá a szabadban dolgozóknál a többszöri pihenőidő elrendelése, valamint a megfelelő öltözet és folyadék biztosítása is.
   
Kovács Attila azt mondta, hogy az előrejelzések szerint ez a hét megterhelő lesz a meleg miatt, utána enyhülhet a nagy hőség.
   
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta, a kánikula miatt az elmúlt időszakban számos olyan szociális és egészségügyi intézkedést rendeltek el, amely az emberek biztonságát szolgálja.
   
Hozzátették, olyan diszpécserszolgálat kezdte meg működését, amely a klimatizált helyiségek, vízosztópontok, párakapuk, ivókutak elhelyezkedéséről nyújt naprakész információt, a közterületeken a szociális munkások aktívabb jelenlétére lehet számítani, a rászorulókat és a hajléktalanokat pedig - eredeti funkciójától függetlenül - bármelyik szociális intézménynek be kell fogadnia.
   
A közlemény szerint a kórházak a tartósan magas hőmérséklet idején több intézkedéssel igyekeznek védeni a betegek és munkavállalók egészségét. A szükséges intézkedésekről a kórházak főigazgatói gondoskodnak.