Vona: Szükség van egy új reformkorra

Interjú Vona Gáborral.

Vona Gábor nem akar az ellenzék vezetője lenni. Ez csak a kormányoldal paranoid tippözönje volt, mert nem szoktak hozzá, hogy egy sikeres politikus visszavonuljon és ne akarjon pártpolitikával foglalkozni.

Ennek ellenére fontosnak tartja a Jobbik jövőjét, hiszen szerinte ez az egyetlen párt Magyarországon, ami 21. századi alternatívát tud felmutatni. Legnagyobb kihívása pedig nem az ÁSZ-bírság, hanem az, hogyan tud reményt mutatni az embereknek ebben a politikai helyzetben.

Vona szerint a magyarság hajlamos arra, hogy a személyek jelentőségét túlértékelje, pedig nem minden ezen múlik. Egy erős közösség kitermeli a maga nagy személyiségeit, így úgy véli, hogy a Jobbik túl fogja élni az ő távozását, ahogy annak idején Schiffer távozását is túlélte az LMP.

Néppártosodás, Mi Hazánk és új reformkor

Sokat emlegetik azt a szövegkörnyezetből kiragadott mondatot, miszerint Vona Gábor elvette a Jobbik lelkét, pedig akkor hozzátette azt is, hogy a régit, de adott neki egy másikat. Vona Gábor szerint a néppártiság vált a Jobbik új lelkévé, és az elmúlt hónapok bizonyították, hogy ez nem csak az ő „nünükéje” volt. A párt nyitottsága, hogy megpróbál megszólítani minden magyar embert, és nem zárkózik be a saját ideológiai keretei közé, lett az új vezérfonal.

A korábban sokat kritizált irányváltás is szerepet játszott a párt belső konfliktusaiban, aminek eredményeként végül a Jobbikból kiváló tagok megalapították a Mi Hazánk Mozgalmat. Vona szerint azonban ennek a politikai csoportosulásnak nincs létjogosultsága, „nincsen rá igény, a Fidesz rendszerének érdekében jött létre, hagyni kell.”

Az Orbánnal való vitáira nosztalgikusan visszaemlékező egykori pártelnök legfontosabb küldetésének azt tartja, hogy elhozza a társadalomban azt a felismerést, ami a reformkorban is elérkezett.

"Nem a pártpolitika a fontos, hanem, hogy észrevegyük, hogy Magyarországnak fejlődnie kell, mert elrobog mellette a világ."

A vloggal nem elemezni szeretne, hanem cselekedni. Ügyeket felemelni és képviselni, közösségivé tenni. Politikailag ugyanis úgy véli, most egy nagy történelmi zsákutcában vagyunk. Orbán megtévesztette a társadalmat, összeöntötte Horthyt és Kádárt egy koktélba, majd a magyar emberek poharába öntötte, ami sokaknak ízlett.

Túl kell élni ezeket az éveket és készülni arra, mikor megbukik a rendszer, mert meg fog, de addig nem szabad elveszteni a reményt.

EXKLUZÍV - Vona: Az LMP is túlélte az elnökváltást, engem is túlél a Jobbik

A Jobbik korábbi elnöke úgy látja, hogy Orbán Viktor Horthyt összemixelte Kádárral és ez a koktél mindenkinek ízlik. Elmondása szerint nem reménymágus, szerinte a mai Magyarországon egy pártnak a túléléséért is harcolnia kell.