Egyelőre kivárnak – még mindig nem tudni, mi lesz a fideszes hatalomátvétel után a Hír TV-vel

Az új vezetés nyaral, egyelőre a kényszer egyben tartja a Hír TV-t.

Érdekes dolog elvárni egy olyan alkalmazottól, hogy írja meg a felmondását, aki már 15 éve a Hír TV-nél dolgozik – fogalmazott egy jelenleg is a csatornánál dolgozó forrásunk. Szerinte érthető, hogy nem fogják itt hagyni a végkielégítésüket.

„Amíg nem mondják meg, hogy mit és hogyan csináljunk, és amíg a helyzetet beveszi a gyomrunk, addig még maradunk”

– tette hozzá.

Úgy tudjuk, hogy eddig tényleg nem mondott semmit a régi-új vezetés – a dress code is csak egy kacsa volt -, igaz, új műsorok sincsenek az újjáéledő Magyarország élőben esti adásain kívül, inkább több éves anyagokat ismételnek napközben.

Ennek egyik oka lehet, hogy nagyon sokan vannak szabadságon. Egyébként állítólag valóban elhangzott még az állománygyűlést követő félperces „egyeztetéseknél” az új menedzsment részéről, hogyha a beosztott szerkesztők felállnak, akkor visszahívják a szabadságról a kollégáikat. S ha nagyon sok ember mondana fel, akkor azzal 240 munkatársuk előtt zárják be a kaput.

Ugyanakkor az is benne van szinte mindenkiben, hogy ha nem is olyat, mint az elmúlt 3 évben, de még lehet valami jót csinálni a Hír TV-ben – fogalmazott egy forrásunk.

„Hova menjek még? Várok” - reagált egy másik munkatárs. Egyelőre kivárnak a Szentendrei úton. Sőt, értesülésünk szerint az Echo TV-ből is azt üzenik, hogy maradjanak, és várjanak, mert lesznek még változások. Igaz, azt is hallottuk, hogy inkább a Mészáros Lőrinc tévéjénél dolgozók óvakodnak egy esetleges fúziótól, együttműködéstől.

Az Echo TV-től kiszivárgott információink szerint inkább odaát gondolják úgy, hogy ezen csak veszthetnek, mert erősebb brand a Hír TV.

Az említett változásnak a jelei lehetnek, hogy a Magyarország élőben című műsort ellenzéki újságírók és pártok is legitimálták jelenlétükkel, sőt, már az ORFK és a Nébih is nyilatkozott a Hír TV-nek. Pedig a szerkesztők a hatalomátvétel után még attól tartottak, hogy az ellenzék be fog nekik inteni. Ám jelenleg az sincs megszabva, hogy kit nem lehet meghívni.

Persze, még bármi megtörténhet, hiszen nemcsak Orbán Viktor miniszterelnök nyaral. Szikszaiék visszatérésével az egész helyzet egyből megváltozhat, akár már a jövőhéten is.

"Olyan, mintha uborkaszezon lenne bent nálunk. Nehéz most a Hír TV-ről hírt fabrikálni, mert nincsenek konkrétumok"

– magyarázta az egyik sajtómunkás.

Olyan véleményt is hallottunk, hogy az átmeneti időszakban mérik fel, ki mennyire elkötelezett, kire lehet számítani, de mivel tudják, hogy kiszolgáltatott helyzetben vannak - főleg a tartalomért felelős munkatársak -, az új menedzsment arra számít, hogy majd mindenki beáll a sorba.

György Zsombor viszont már a Magyar Hang hetilap főszerkesztőjeként nyilatkozva ismét megerősítette, semmiféleképpen nem dolgozott volna a Szikszai-Mentes páros vezetése alatt.

„Három éven keresztül a mi pusztulásunkat kívánták, és kívánják most is, elképzelhetetlen, hogy velük egy légtérben legyek, de ezt ők is tudták”

- fogalmazott a „Túlélő Magazin” első embere. Elmondta, hogy a hatalomátvétel során nem ideológiák, és nem is nézőpontok ütköztek, Szikszai Péterék örvendeztek, amikor bezárták a Magyar Nemzetet és a Lánchíd Rádiót, és 200 ember az utcára került. Ez nem lehet egy párbeszéd alapja – tette hozzá.

Szót ejtett arról is, hogy

lehetett ugyan elfogultsággal vádolni 2015 előtt a Magyar Nemzetet, de az egészen más minőség volt, mint amit az elmúlt években produkált kormánypropaganda.

György Zsombor is beszélt a Hír TV jelenlegi állapotáról: a hírháttércsapatot szinte teljesen leépítették, ott csak két szerkesztő maradt azok közül, akik 2015 után érkeztek. A Híradó stábja viszont megmaradt, itt csak ketten álltak fel maguktól.

„Kényszerhelyzetbe hozták őket, mert nem tették meg nekik azt szívességet, hogy elküldjék őket. Ők dönthettek, hogy mennek, vagy maradnak, de ha mennek, akkor a semmibe kellett kilépniük, az pedig nem egyszerű”

- magyarázta a Hír TV-től elbocsájtott szerkesztő, hangsúlyozva, a csatornánál senki nem volt annyira túlfizetve, hogy hónapokig otthon üljön és munkát keressen.

Úgy látja, hogy a kényszer egy ideig ott tarthatja a jelenlegi gárdát, de biztos abban, hogy ez nem fog örökké így maradni. Azonban a Hír TV valószínűleg működni fog, ez lesz majd a hír csatorna, míg az Echo TV átmegy egy könnyedebb, hírmagyarázós formába.

Annak viszont örül, hogy nem hallgattak azokra, akik azt mondták, hogy nincs értelme megcsinálni a Magyar Hangot. Mert nemcsak az lehet jobboldalai, aki kormánypárti – utalt György Zsombor Szikszai kirohanására, mely szerint csak a nem jobboldali újságírókat rúgták ki a Hír TV-től.