Kiszámolták, hány Sziget-jegy jön ki egy minimálbérből, és mennyi jött ki 1993-ban

Nagy meglepetés nem lesz, de azért érdekesek a számok.

Az Index összemérte a KSH minimálbérre vonatkozó adatait 1993-tól napjainkig a Sziget napi- és hetijegyeivel, és bár ők bruttó összegeket mértek, pedig a jegyeket nyilván a kézhez kapott nettóból vesszük, így is elég durva eredmények jöttek ki.

A Sziget-Wikipedia szerint 1993-ban, az első Sziget idején még 1800 forint volt egy elővételes hetijegy, míg egy napijegy 300 forintba került. Ekkor a bruttó minimálbér 9000 forint volt, tehát ha nagyon megengedőek vagyunk –és az akkori adólevonásokat nem keressük elő- azt láthatjuk, hogy durván 5 hetijegyet lehetett megvenni belőle, vagy pedig 30 napijegyet.

Ám miközben a minimálbér 2018-ra bruttó 138 ezer forintra nőtt, a Sziget-jegyek sem hagyták magukat, és még nagyobb ütemben drágultak. Idén elővételben a leggyorsabbak 82.500 forintért vehettek teljes bérletet, ami alig kevesebb a 138 ezres bruttó minimálbér 91.770 nettójánál.

A napijegy pedig 23.900 forintra drágult, tehát az 1993-as 30 darabhoz viszonyított bruttó minimálbérből már csak 5 darab jön ki, nettóból pedig 3.

A kapunál megvásárolható, teljes áras hetijegy idén 99 ezer forintba került, így ez már ki sem jönne egy minimálbérből. Jövőre először történhet meg, hogy hatszámjegyűvé válik a teljes értékű, kapunál vett szigetelőszalag.

A jegyárak egyébként a nyugati fesztiválokhoz képest így sem elrugaszkodottak, főleg a 7 napos időtartam és az elképesztően sok kiegészítő program miatt, míg világszerte inkább a 3-4 napos bulik mennek, amik csak az esti koncertekről szólnak.

(Fotók: Sziget/Facebook)