Nagy ovációval átadták a gyanús és botrányos körülmények között épült szilvásváradi lovas komplexumot

Az agárminiszter ünnepel, a szakma korábban élesen kritizálta a beruházást.

Nagy István elmondta, hogy a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban, a Kincsem Nemzeti Lovasprogram keretében mintegy 6,8 milliárd forintból megvalósult beruházássorozattal elindul egy folyamat, melynek középpontjában a ló és a lovaglás megszerettetése, a lovassport tömegbázisának szélesítése áll.

Szilvásvárad a honi lótenyésztés ikonikus jelképe, a lipicai pedig a világon egyedülálló lófajta - fogalmazott. A magyar lovassport sikerei nagyrészt e lófajtának köszönhetők, így megérdemli, hogy méltó és a jövő sikereit megalapozó infrastruktúrát kapjon, melyet egy látványos programokkal és lovasshow-val kísért családi nap keretében szombaton adnak át - tette hozzá Nagy István.

Közvetlenül a választás előtt – az akkor még független - HírTV számolt be arról, hogy tájidegennek és feleslegesnek tartják a helyiek az épülő lovas komplexumot Szilvásváradon. Az Alfahír is megírta akkor, hogy az Állami Ménesgazdaság „teljesen véletlenül” Mészáros Lőrinc cégét bízta meg a hatezer férőhelyes létesítmény megépítésével.

Harminc évre parkoló az önkormányzattól? Száz forint lesz! - Így épülget Mészáros szilvásváradi betonteknője

Ahogy arról korábban az Alfahír is beszámolt, a Mészáros és Mészáros Kft., valamint az Euro Campus Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. egy közel 7 milliárdos összértékű beruházás keretében egy 6000 férőhelyes lovas stadionnal "lepi meg" a szilvásváradi lakosokat.

A Jobbik vizsgálat indítását helyezte kilátásba a beruházás gyanús körülményeivel kapcsolatban. Az április 8-i választás előtt a párt színeiben országgyűlési képviselő-jelöltként induló korábbi fogathajtó szövetségi kapitány és többszörös magyar bajnok, Ifj. Bozsik József maga is kritizálta a lovas stadiont. Azt rótta fel a kivitelezőknek, hogy „egy teljesen alkalmatlan betonmonstrum”, egy olyan településen, ami „infrastruktúrájában alkalmatlan egy világverseny rendezésére”, illetve arra, hogy otthont adjon egy 6000 fős lovas stadionnak.

Egy Facebook-videóban Bárdos György, többszörös Európa- és világbajnok fogathajtó pedig úgy fogalmazott korábban a beruházás kapcsán:

„Pénzcentrikussá tették ezt a sportágat. Most azért kell harcolni ezeknek az öreg titánoknak, hogy abba a hatmilliárdos stadionba, amit most felépítettek, ne 150 meg 200 ezer forintért kelljen bemennünk versenyezni. Mert a bohóc a cirkuszban nem azért van ott, hogy ő fizessen azért, hogy játsszon, hanem a cirkusz fizet (...).”

Fotó: Komka Péter/MTI