A szír diktátor emberének tíz nap elég volt magyar papírok megszerzéséhez

Sima.

A sztorit már korábban megírta a Direkt36 és a 444, most viszont az LMP-s Demeter Márta feljelentése nyomán újabb részletek derültek ki az ügyről, amiben nyomozás nem indult.

Atiya Khoury szerepel az amerikai pénzügyminisztérium szankciós listáján, be is fagyasztották a vagyonát, amerikai cégek és állampolgárok nem üzletelhetnek vele, mert pénzügyi támogatást nyújt az Aszad-rezsimnek.

A magyar hatóságok szerint viszont ez nem akkora probléma, mert más országok, vagy nemzetközi szervezetek tiltólistáján nem szerepel a férfi, az amerikai intézkedések pedig „nem jelentenek kizáró okot a magyar nemzeti letelepedési engedély megszerzésére, illetve visszavonására”.

Khoury 2014. december 19-én igényelt először magyar tartózkodási engedélyt, akkor még nem szerepelt az USA szankciós listáján, a szükséges papírokat mindössze tíz nap alatt megkapta, arról nincs szó, hogy milyen átvilágítást végeztek a hatóságok, mielőtt megadták neki a dokumentumokat.

2016. szeptember 23-án igényelt letelepedési engedélyt Khoury, aki ekkor már két hónapja az amerikai szankciós listán volt. Itt hosszabb időt vett igénybe az eljárás, de sem a rendőrség, sem a titkosszolgálat, sem a TEK nem talált kivetnivalót személyében.

Khoury 2017. május 25-én kapta meg a letelepedési engedélyt.