Papok áldozataival is találkozik Ferenc pápa Írországban

A katolikus egyházfő a katolikus családok világtalálkozójára érkezik Írországba. Kétnapos útjának első, szombati napján egy dublini katedrálisban imádkozni fog az áldozatokért, akikkel ott találkozni fog - tette hozzá a vatikáni szóvivő, aki nem szolgált részletekkel a leendő találkozó helyét és időpontját illetően.

Hírügynökségek szerint a pápára egyre nagyobb nyomás nehezedik a pedofil papok és bűncselekményeiket eltusoló egyházi "gyakorlatok" elleni küzdelem fokozása érdekében, különösen a pennsylvaniai főállamügyész múlt héten nyilvánosságra hozott jelentése óta.

A beszámoló szerint az elmúlt 70 évben több mint 300 katolikus pap követett el szexuális visszaéléseket több mint ezer áldozattal szemben Pennsylvania államban.

A katolikus egyházfő ennek nyomán hétfőn levelet intézett a katolikus papsághoz és a hívőkhöz, bűnbánatra szólítva fel a papok által elkövetett szexuális visszaélések miatt.

A katolikus egyházfő "Isten népéhez" intézte a háromoldalas írást, amelyben kijelentette: a papi pedofília áldozatainak

„panasza túl sokáig nem talált meghallgatásra, el lett titkolva vagy el lett hallgattatva.”

A pápa ezért bűnbánatra és böjtölésre szólította fel az egyház egészét, mint fogalmazott, az elkövetett szexuális bűncselekmények okozta szégyen és megbánás miatt.