Nem fizetnek a szíven szúrt Cozma családjának Sztojka és gyilkos társai

A bűnügyi költség megelőzi az áldozatok családjának járó kártérítést.

A Bors úgy tudja, gyártelepi segédmunkásként dolgozik bejelentve Sztojka Iván, a 2009-ben szíven szúrt kézilabdázó, Marian Cozma nemrég szabadlábra helyezett gyilkosa. A bíróság korábban 211 millió forint kártérítést ítélt meg a sportoló családjának, ezt az összeget Sztojkának és a vele együtt elítélt másik két gyilkosnak, Raffael Sándornak és Németh Győzőnek kellene kifizetnie. A sportoló családjának ügyvédje, Helmeczy László a bulvárlapnak azt mondta,

mindhárom elítélt ellen megkérték a végrehajtást, de semmit sem kaptunk még. A bűnügyi költséget vonják le Ivántól, amióta betanított segédmunkát kapott. Az megelőzi a kárigényt.

Cozma családja a kézilabdázó elhunyta óta nagy szegénységben, rokkantnyugdíjból él, mivel a tettesektől az állam először a bűnügyi költségeket hajtja be, majd amikor ez lenullázódott, akkor jöhetnek az áldozatok és hozzátartozóik. Három évvel ezelőtt a Jobbik olyan törvénymódosító javaslatot nyújtott be, mely ezt a méltatlan sorrendet megfordította volna: mivel az állam nem volt képes megvédeni polgárát, először az áldozatoknak járó összeget juttatná el nekik és családjuknak, csak ezt követné a bűnügyi költségek megtérítése. (A Cozma-eset pont ugyanolyan, mint az Olaszliszkán meggyilkolt tiszavasvári tanár, Szögi Lajos esetében.)

Az állam nem véd meg, de a pénz persze kéne neki

A képviselő a szíven szúrt Marian Cozma kézilabdázó és az agyonvert Szögi Lajos tanár példáját hozta fel, mellyel kapcsolatban elmondta: hiába vannak jogerős kártérítési ítéletek, a bűnözőktől lefoglalt vagyonért először az állam áll sorba, mondván, meg kívánja téríteni a bűnügyi költségeket.

Nemrég lapunk is megírta, Sztojka Iván szabadulása után óriási pikniket rendezett a siófoki Aranyparton, a dajdajozáshoz a helyiek rendőröket is kihívták.

Alig szabadult, máris rendőrt hívtak Marian Cozma gyilkosára

Vasárnap este a siófoki Aranyparton piknikezett a Cozma-gyilkosságért elítélt, július végén szabadult Sztojka Iván és családja. A Bors szerint több rendőrségi kocsi is felügyelte a helyzetet. Sztojkáék nagyon sokan voltak, busszal jöttek. A család fizette az egész összejövetelt. Ettek, ittak, mulatoztak, ment a hangoskodás. Sztojka később itt maradt az ismerőseivel, akik sátrat is hoztak magukkal.

Helmeczy egyébként „kötve hiszi”, hogy Sztojkát jó magaviselete miatt engedték ki. Az ügyvéd emlékeztetett, amikor annak idején az ügyésznő megkezdte a vádbeszédet, másfél méterrel ült mellette Sztojka Iván.

A beszéd elején felugrott, és a legkülönfélébb szitokszavakkal, üvöltözve küldött el mindenkit melegebb éghajlatra. Neki akart menni a törékeny ügyésznőnek. Hárman fogták le akkor. Ha valaki így viselkedik a bíróságon, amikor meg van bilincselve, akkor hogy élhetett a börtönben?

– tette fel a kérdést Helmeczy. Mint ismert, Sztojkát titokban helyezték szabadlábra. A bíróság elé állított férfi először 20 évet kapott, amelyet másodfokon elképesztően enyhe, mindössze 8 éves szabadságvesztésre módosítottak. A Kúria 2012-ben hozta meg a végső döntést, amelynek értelmében 13 évet kellett volna rács mögött töltenie. Ám „kifogástalan magaviseletére” hivatkozva négy és fél évvel büntetése letelte előtt feltételesen szabadlábra helyezték.

Négy és fél évvel korábban szabadult Marian Cozma egyik gyilkosa

A bulvárlaphoz eljuttatták a Sztojka Iván szabadulóbulijáról készült videó felvételt.„Úgy jár-kel mindenfelé, mintha mi sem történt volna. Járt Budapesten, Siófokon, jól érzi magát." - mondta a szemtanú, aki jellemző módon neve elhallgatását kérte, mert fél, hogy "baja esik". Sztojka természetesen már be is szerzett egy új BMW-t.