Gyöngyösi: "Amit most sokan az ellenzéki térfélen művelnek az nem önvizsgálat"

A Jobbik elnökhelyettese szerint véget kell vetni az öncélú köldöknézésnek.

"Valóban, az ellenzéki pártoknak, így a Jobbiknak is van felelőssége a választások eredményében"

- írja Gyöngyösi, de kifejti, hogy ezzel együtt az olyan ellenzéki véleményformálóknak is megvan a maga sara, mint

  • Tamás Gáspár Miklós, aki "a liberális értelmiség véleményformálójaként" tehet arról, hogy egyesek a mai napig a parttalan fasisztázással vannak elfoglalva értelmes politikai tevékenység helyett;
  • Raskó György, aki "a választások előtt a rendszerváltást kisiklató politikai elit levitézlett tagjaival turnézta körbe a magyar közéletet, javaslatokat megfogalmazva a pártok részére"; illetve
  • Ungváry Krisztián, aki szerinte azzal legitimálja Orbán Viktort, hogy "úgy publikál, interjúzik és szerepel, mintha valódi véleménypluralizmus lenne".

Őszintén a problémákról

A Jobbik elnökhelyettese szerint szükség van önkritikára, ám ez csak akkor hasznos,

"ha épülünk belőle és tovább tudunk lépni".

Ám az ellenzéki térfélen e helyett szerinte nem önvizsgálat, hanem "öncélú köldöknézés és a felelősség elkenése, valamint rombolás" zajlik.

"Ebből pedig elég volt"

- tette hozzá.

Gyöngyösi cinikusnak érzi azokat a véleményeket, melyek szerint az "1,3 millió szavazatot elért", az emberek 20 százalékának bizalmát elnyerő Jobbiknak kellene megszűnnie, hogy csak a Fidesz "háziellenzéke" maradjon talpon:

"az MSZP, a DK és a Novák-Toroczkai páros Mi Hazánk-ja".

Gyöngyösi Márton a Jobbik hibáit is őszintén összefoglalta:

Vona Gábor, volt pártelnökkel egyetértésben ő is arról írt, hogy a párt logisztikai vereséget szenvedett április 8-án, szerinte azért, mert "türelmetlenek és felületesek" voltak.

"Ahelyett, hogy fejben megmaradtunk volna mozgalomnak, munkánkban pedig professzionális szervezetté váltunk volna, fejben képzeltük magunkat professzionális szervezetnek, miközben a mozgalmi működés hibáit sem tudtuk felszámolni" - áll a Facebook-posztban. Hozzátette: ez szerinte az "elhibázott személyzeti politikából", és abból fakad, hogy nem fejtették ki kellőképpen a bérunió programját.

"Mi a Jobbik feladata most?"

A Jobbik elnökhelyettese a párt előtt álló kihívásokról is írt, a párt elsődleges feladatának azt nevezte, hogy

"egy életképes alternatívát kínáljon".

Hozzátette: a legerősebb ellenzéki erőnek most konfliktusok helyett szövetséget kell keresnie, fenyegetések helyett nyugalmat kell adnia, a folyton változó világban pedig kiszámíthatóságot kell nyújtania.

"Tudjuk, hogy nem kis dologra vállalkozunk, szinte szabadságharcot kell vívnunk"

- írta Gyöngyösi, aki szerint ez sokkal jobban illik hozzájuk, mint "a leszegett fejjel járás és az önmarcangolás, pláne a kapituláció".

"Köldöknézés és egymás hibáztatása helyett fogjunk hát össze, higgyünk abban, hogy lehet változtatni és kezdjük el lerakni egy új, igazságos és kiszámítható Magyarország alapjait"

- áll az elnökhelyettes bejegyzésében, aki azzal zárta sorait, hogy a nyár végével a Jobbiknak el kell indulnia az úton.

A teljes bejegyzés itt olvasható:

(Fotó: Béli Balázs)

Szövetség a szabadságért - Sneider Tamás kijelölte a Jobbik feladatát

Értelmiségi találkozót tartott szombat este a Jobbik Budapesten. A párt elnöke, Sneider Tamás beszélt a szolgalelkűvé váló magyar társadalomról, és ennek kapcsán megfogalmazta a Jobbik küldetését is, miszerint szövetséget kell kötni a szabadságért, a szolgaság felszámolásáért. Ugyanitt Gyöngyösi Márton elnökhelyettes többek közt a föderalizáció és a nemzetállami utópiák kapcsán elemezte az EU helyzetét, valamint a NER-rel szembeni összefogásra hívott fel.