Nyomozás az adósságfelhalmozó fideszes önkormányzat ellen (Frissítés: Páva Zsolt reagált)

Az állam átvállalta az adósságot, Pécsnek mégis sikerült újabb 7,5 milliárdos mínuszba kerülnie.

A már szétoszlott Együtt nevű mikropárt korábbi képviselőjelöltje, Berkecz Balázs még tavasszal tett feljelentést hűtlen kezelés miatt, ugyanis a 2014-es önkormányzati adósságkonszolidáció után (az állam átvállalta a helyhatóságok tartozásait) tavaly ősszel maga a fideszes polgármester, Páva Zsolt jelentette be, Pécs csődközeli helyzetben van, újra 7,5 milliárd forint a hiányuk.

Pécs csődje

Padlót fogott Pécs városa, a hozzáértés hiánya és a pazarlás miatt baj van az önkormányzati vagyonkezelésre alapított cégcsoporttal, a hitelállománya már ötmilliárd fölé nőtt, fogy az eladható ingatlanok száma, a helyzet katasztrofális - ezekkel a szavakkal írták le a megyeszékhely helyzetét ellenzékből a fideszes politikusok 2009-ben. Azóta fordult a kocka.

Berkecz most arról tájékoztatta az Indexet, hogy a rendőrség – nyilván elfogultság miatt – kizárta az eljárásból a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot, az ügy lefolytatására a Somogy megyei kollégáikat jelölték ki. Az értesülést a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság meg is erősítette.

Pécs csődjét csak egy állami segítségnyújtással, egy 9,5 milliárd forintos hitellel tudták elkerülni. A baranyai megyeszékhely egy tényfeltáró bizottságot is felállított, amit két fideszes, Csizi Péter és Hoppál Péter vezetett. Nem meglepő, hogy ők nyolcévnyi Orbán Viktor-féle kormányzás, illetve Páva Zsolt 2009 óta tartó polgármestersége után is a korábbi szocialista városvezetést hibáztatták.

Frissítés: Páva Zsolt reakciója

A hírekre közleményben reagált Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere, melyet a politikai lózungok kihagyásával közlünk. Mint a városvezető írja, a pécsi önkormányzatot mindeddig egyetlen nyomozóhatóság sem értesítette arról, hogy bármilyen eljárás vagy nyomozás folyamatban lenne az önkormányzat gazdálkodását érintően (mint írtuk, az eljárás tényét a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság megerősítette – a szerk.), és úgy véli, jogi nonszensz, hogy egy önkormányzat esetleges pénzügyi nehézségei büntetőjogi kategória alá esnének.

Páva emlékeztet, hogy személyes meghívására és megkeresésére vállalták el a szakmai segítségnyújtást a Magyar Államkincstár szakemberei, akikkel közösen a tervek szerint halad Pécs pénzügyi helyzetének rendezése és a jövő biztosítása.

Páva szerint tény, hogy a pécsi önkormányzat a törvényeket betartva, átláthatóan működik, ez pedig a gazdálkodására is igaz. Ugyancsak tényként álltja be, hogy az önkormányzat 2010 óta folyamatosan dolgozik azon, hogy Pécs gazdaságát megerősítse, és lehetővé tegyék azt, hogy a várost hosszú távú fejlődési pályára állítsák. És szintén ténynek nevezi, hogy a szakmai munka rendkívül nehéz és lassú folyamat, hiszen 20 év „örökségét”, máig érő hatásait és hibás döntéseit kell megváltoztatni úgy, hogy eközben egyensúlyba hozzuk a bevételi és a kiadási oldalt is.

A városvezető megjegyzi, Pécs az elmúlt években közel 130 milliárd forint értékben hajtott végre fejlesztéseket. Páva ígéri, a jövőben is ezt tervezik: Pécs fejlesztése, a pénzügyi stabilitás megteremtése a tervek szerint halad.

Alfahír-kommentár:

Páva Zsolt 2009 óta, vagyis immár kilenc éve a baranyai megyeszékhely vezetője. Húsz év örökségére hivatkozni így minimum visszás, hiszen annak csaknem fele az ő polgármestersége idejére esik. Véleményünk szerint ennyi idő alatt lett volna lehetősége az esetleg még érvényben levő, hátrányos feltételekkel megkötött hosszú távú megállapodások felülvizsgálatára is.