A magyar kormányt kritizálva, a Magyarország elleni eljárás elindítására buzdítanak civilek

A Sargentini-jelentés elfogadása megnyitná az utat a hetes cikkely élesítése előtt.

A nyílt leveles kezdeményezés mögött többek közt a magyar kormány által sokat bírált Soros György által is támogatott Amnesty International, a Human Rights Watch, illetve a Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet áll. A levélben emlékeztetnek rá, hogy a szeptember 12-ei szavazás tétje az EU értékeinek megtartása, mert Magyarország jelenlegi kormánya letért a tagországok közös útjáról például azzal, hogy korlátozza a sajtószabadságot és aláássa a bíróságok függetlenségét. Továbbá arra is kitérnek, hogy Európában a politikai paletta széles spektruma van jelen, de ez nem terjedhet odáig, hogy engedjék a jogok megtagadását, ennek a következményeit „Európa túl jól ismeri történelme révén”. A levélben az áll:

„Az Európai Parlament tagjai felelősséggel tartoznak azért, hogy megvédjék az emberek jogait az unióban.”

Azt is hozzáteszik, hogy az európai vezetők hiába figyelmeztették a magyar kormányt, ez hatástalannak bizonyult. A cselekvés hiánya pedig csak felbátorította Magyarország egyre autoriterebb vezetését. A hetes cikkely megszavazása ugyanakkor lehetőséget ad az EP-képviselőknek a cselekvésre.

A Sargentini-jelentés szeptemberi elfogadásához az összes képviselő legalább felének (375 fő), és a jelenlévők kétharmadának kell szavaznia. Az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás elindításával fenyegető dokumentumot, ha így elfogadnák, akkor az megnyithatná az utat ahhoz, hogy Magyarország szavazati jogát felfüggesszék. A magyar kormány jelezte, hogy a vitán részt vesz Orbán Viktor kormányfő is. A jelentésről és az ellenzéki reakciókról alább olvashat bővebben:

Orbánéknak kampánystart, az ellenzéknek púp a hátán a Sargentini-jelentés

Komoly fejtörő elé állítja az ellenzéki pártokat az úgynevezett Sargentini-jelentés, amelynek vitájára szeptember 11-én kerül sor az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban. Az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás elindításával fenyegető dokumentumról másnap szavaznak. Ha elfogadnák, az megnyithatná az utat ahhoz, hogy Magyarország szavazati jogát felfüggesszék.