Arab befektető flexeli le a játékokat az egyik budapesti játszótérről

Még Rogánék adták el a telket, amiért most harcban áll az önkormányzat.

22 szülő és több kisgyermek sietett a helyszínre ma este 18 óra körül, miután megtudták, hogy a jelenleg a Bástya Utcai Óvoda által bérelt területen a telektulajdonos elkezdte leflexeltetni az ott lévő játékokat.

A gyerekek szórakozását szolgáló eszközökre a szülők adták össze a pénzt, így az indulatok elég jogosnak tűnnek, főleg ha számításba vesszük, hogy a terület arab tulajdonosa két napja lakatot tett a játszótér kapujára, meggátolva ezzel az ovisok bejutását.

Mint azt Losonczy Páltól megtudtuk, a területet még Rogán Antal polgármestersége alatt adta el az V. kerület egy arab cégnek - potom 400-420 millió forintért -, akikkel azonban nem sikerült életképes üzletet kötni, így a csődbement vállalkozás tulajdonában lévő területre kicsivel több mint egy évvel ezelőtt pályázatot írtak ki.

Ezen az V. kerületi vezetés szintén 400 millió forint körüli összegért szerette volna visszaszerezni a területet, ám egy másik arab befektető 610 milliós áron elhappolta előlük, hogy szállodát építhessen az előnyös fekvésű telekre.

Ebből a helyzetből adódnak most a problémák, mivel az önkormányzat nem mondott le arról, hogy visszaszerezze, ami az övé volt:

ennek érdekében akadályozzák a leendő hotel építését, mondván, hogy a telken fut a történelmi pesti városfal egyik fennmaradt szakasza, ami műemléki védettség alatt áll.

Az arab üzletember ugyanakkor azt állítja, hogy ő felajánlotta, hogy a kerület visszabérelheti tőle a telket, sőt még az óvoda által fizetett bérleti díj felét is visszafizette volna, ám állítása szerint az önkormányzatnál nem vették komolyan,

ezért érezte szükségét, hogy ilyen drasztikus eszközökhöz, kvázi erődemonstrációhoz folyamodjon az ügyben.

A befektető állítása szerint folyamatosan próbált megegyezni a kerület vezetésével, ám nem sikerült dűlőre jutniuk, most így kénytelen védeni a befektetését.

Eközben úgy tűnik, hogy a gigászok harcának legnagyobb vesztese a Bástya Utcai Óvoda lesz - ahová egyébként a jobbikos önkormányzati képviselő kislánya is jár -, ugyanis

  • ha a befektető győz, akkor hotel épül a környék egyetlen, játszótérnek alkalmas területén;
  • ha az önkormányzat, akkor telekre egy hasonló, multifunkcionális sportközpont épülhet, mint amit a Vadász utca 30. alá terveznek.

Úgy tűnik tehát, hogy a szabadtéri játéklehetőségtől mindenképp kénytelenek lesznek elbúcsúzni a gyerekek.

(Fotók: Béli Balázs / Alfahír)