Sebastian Kurzék megszavazzák a Sargentini-jelentést, és a Néppártból is kitennék a Fideszt

Fordulat?

Az osztrák kancellár támogatja a hetes cikkelyként ismert eljárás élesítését Magyarország ellen – mondta Kurz egy interjúban az osztrák közmédia honlapjának. Sőt, azt is leszögezte, ha tényleg elindul az eljárás, akkor a Fideszt ki kell zárni az Európai Néppártból.

Az osztrák néppárti képviselő, Ottmar Karas is felfüggesztené a Fidesz EPP-tagságát.

Az FPÖ máshogy látja

Koalíciós partnerük, az Osztrák Szabadságpárt viszont egészen máshogy gondolkodik Orbán Viktorékról. Heinz-Christian Strache alkancellár Facebookon jelezte, hogy inkább még szorosabb együttműködésre van szükség a Fidesszel, és akár egy közös európai parlamenti frakcióban is szívesen dolgozna velük – ha kirúgják Orbánékat a Néppártból.

Az FPÖ jelenleg a Nemzet és Szabadság Európája frakció tagja, a francia Nemzeti Gyűléssel (korábban Nemzeti Front), a holland Szabadságpárttal, valamint az olasz Ligával együtt.

A liberálisok összefognának Macronnal Orbánék ellen

Verhofstadt az ALDE (Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért) vezetője szövetséget kötne Emmanuel Macron francia elnökkel és pártjával, az En Marche-vel. Ez lenne az ellenpólusa a Orbán-Salvini fémjelezte összeborulásnak - írja a Politico. Verhofstadt már a közös kampány lehetőségét is megemlítette, amiben Európa-párti alternatívát kívánnak mutatni, ezt egy új, közös mozgalom létrehozásával tervezi, aminek Európai Generáció lehet a neve, ez szállna szembe a "nacionalista hullámmal".