A szír légvédelem lelőtt egy orosz felderítőgépet

Baráti tűz.

Az amerikai fél úgy tudja, hogy a szír légvédelem tévedésből lelőtt egy szolgálatot teljesítő orosz felderítőgépet. Valószínűleg Izrael mérhetett csapást Aszad csapataira – bár ez sem hivatalos – a légvédelem emiatt tette a dolgát, de sikerült eltalálni egy orosz IL-20-as katonai gépet szeptember 17-én.

Az orosz állami hírügynökség, a TASZSZ úgy tudja, hogy 14 fős személyzet volt a repülőn, ami végül a Földközi-tenger felett tűnt el a radarokról. Az orosz védelmi minisztérium szerint akkor szűnt meg a kapcsolat, amikor négy izraeli F-16-os földi, partközeli célpontokat támadott Latakia-ban. Egy ilyen művelet eleve veszélyes, mert a szíriai orosz erők többsége Latakiában állomásozik, valamint a flotta hadikikötője is itt található. A lelőtt IL-20-as valószínűleg a flottához tartozott.

Honnan tudják az amerikaiak?

A szír kormányerők keresni kezdték a gépet, ekkor egy nyílt, kódolatlan vészjelzést adtak le, de Washington azt mondja, hogy egy másik országtól közvetetlen üzenetet is kaptak az esetről. Valószínűleg maga Oroszország jelezhette nekik az incidenst.